page header photo

AT Computing nieuws en actueel

De LPI-examens gaan met hun tijd mee

Net zoals de vele Linux-distributies hun kwaliteit telkens verbeteren, wordt ook de actualiteit van het LPI-certificeringsprogramma continu bewaakt. De LPIC-1- en LPIC-2-certificaties hebben hun 2,5-jaarlijkse revisiedatum weer gehad. Per 1 april 2012 zijn daardoor de volgende aanpassingen in de vereiste kennis voor de examens van kracht:

Voor LPIC-101:

 • Bekend zijn met systemd en Upstart
 • Basiskennis van LVM
 • Basiskennis van GRUB 2
 • Geen kennis meer vereist van LILO

Voor LPIC-102:

 • Basiskennis van IPv6
 • GnuPG key revocation
 • Alleen nog basiskennis vereist van de X Font Server

Voor LPIC-201:

 • Configureren van IPv6-netwerken
 • Kennis van het ext4-bestandssysteem en tools
 • Basiskennis van de mogelijkheden van encrypted filesystems
 • Gebruik van xfsdump/xfsrestore commando's
 • Linux 3.0 kernel

In de stof voor LPIC-202 is niets gewijzigd.

De LPI-cursussen van AT Computing bevatten deze nieuwe onderwerpen al sinds februari 2012.

Steun open ICT in het onderwijs!

Geen goed nieuws voor Linux-gebruikers: sinds dit schooljaar (2011/2012) is de schooladministratie-software Magister 5.x op diverse plaatsen als 'verplichte update' in gebruik genomen. Deze software vereist op zijn beurt Microsoft Silverlight, een gesloten webtechnologie van Microsoft die weliswaar gratis en deels zelfs open wordt aangeboden, maar die voor diverse open besturingssystemen niet volledig beschikbaar is. Nu al zijn er docenten en leerlingen die zich gedwongen zien om enkel voor Magister hun uitstekend werkende Linux-desktops in te ruilen voor Windows. Jan Stedehouder heeft een petitie opgesteld die aan de minister van Onderwijs en de Tweede Kamer vraagt om zowel de werkmethoden als de curricula in het onderwijs open te houden. Diverse AT Computing-medewerkers hebben deze petitie al getekend en roepen u op om hetzelfde te doen.

Duitse Linux Magazin schrijft over atop

In de juli-editie 2011 van de Duitstalige versie van Linux Magazin is een lovend artikel verschenen over atop, getiteld "Atop, ein Top für alle Ressourcen". Het open source programma atop is een systeem- en proces-monitor die is ontwikkeld door Gerlof Langeveld, docent bij AT Computing. Je kunt atop zien als een sterk uitgebreide en veel meer gedetailleerde "opvolger" van het bekende commando top. Meer informatie over atop is te vinden op: http://www.atoptool.nl/ De toepassingen van dit programma komen ruimschoots aan bod in onze cursus Linux Performance Analyse en Tuning.

4 september: Nijmeegse Ubuntu Jam

Op zondag 4 september 2011 is in Nijmegen weer een groep Ubuntu-gebruikers vrijwillig samen aan de slag geweest om dit besturingssysteem te verbeteren. Onder hen waren zowel beginners als fanatieke gevorderden; het doel is om van elkaar te leren, zodat steeds meer mensen kunnen meewerken aan de ontwikkeling van Ubuntu. De bijeenkomst in Nijmegen maakte deel uit van een wereldwijde Ubuntu Global Jam. AT Computing heeft deze bijeenkomst gesponsord, zodat het de enthousiaste deelnemers niets kostte.

De locatie van dit evenement was het Technisch Creatief Centrum Nijmegen, ook bekend als De Jonge Onderzoekers. Elke vrijdagavond zijn hier bijeenkomsten van een computer- en elektronicaclub voor kinderen. Onze consultant Pieter-Paul Spiertz is er bestuurslid. Een verslag van deze dag is te lezen op Ubuntu planet of op de weblog van organisator Thomas de Graaff.

Wat als je geen Linux mag installeren? (blog door Emiel Brok)

Eerder schreef onze collega Emiel Brok over de 'open generatiekloof', het gat tussen de vraag naar open-source professionals en het aanbod hiervan dat de scholen opleveren. In zijn nieuwe blog op noiv.nl vertelt hij dat docenten hun bestaande IT-omgeving als grootste struikelblok ervaren om les te kunnen geven met open-source programma's. Open vraag: wat kunnen we hieraan doen?

NOiV is een initiatief van de Nederlandse Overheid om het actieplan voor het gebruik van open standaarden en open source software door de overheid en de (semi-) publieke sectoren te ondersteunen. Emiel Brok blogt op de NOiV-site in zijn functie als vice-voorzitter van het Linux Professional Institute (LPI) Nederland.

AT Computing steunt open source gemeenschap met PR-training

Op zaterdag 2 april 2011 verzorgde AT Computing in Utrecht de cursuslocatie van een training voor diverse opensource-gemeenschappen waarmee zij meer bekendheid en promotie kunnen bereiken rondom hun activiteiten. Hashtag #FOSS11 op Twitter. Ook Linux Magazine schreef erover. Hieronder volgt een liveblog van deze dag. Deze is nu afgesloten.

16:24 (SLOT) Jan Stedehouder sluit af: "Het is duidelijk dat we niet allemaal op één lijn zitten. Maar Arjens voorstel om argumenten en tegenargumenten op (bijvoorbeeld) de NOiV-wiki te bespreken is een manier om de verschillende clubjes beter op elkaar af te stemmen. LinkedIn is ook een optie." Zaalreactie: "Gezamenlijke marketing is best denkbaar, ook al is het einddoel nog niet duidelijk."

16:18 Zaalreactie: "Dit is net The Cathedral and the Bazaar. Wij zijn de bazaar met heel veel verschillende meningen. Je moet een soort cathedral proberen te creëren." Reactie: "Ja, hoe?" Arjen: "Er moet een nieuwe motie als die van Vendrik komen, die weer een push in de goede richting geeft."

16:13 Zaalreactie: "Dus alle clubjes moeten dat gaan uitdragen volgens jouw visie?" Arjen: "Ja. Niet dat 'Windows sucks'." Discussie. Zaalreactie: "Wie is daarin geïnteresseerd? Die man aan het einde van de rit, die geen betaling heeft gekregen, wat zegt hem dat? De mensen die managen en besturen krijg je beter over de streep als je zegt dat zijn mensen 45+ zijn en dat iedereen over tien jaar met de problemen zit."

16:12 Arjen: "De samenleving draait op code en zodra die niet ons eigendom is, raken we ook de controle erover kwijt. (Het gedachtegoed van Stallman.) Er kan zelfs mee worden gemanipuleerd. De software moet in lijn zijn met waar we voor willen staan als samenleving." Zaalreactie: "Oké, hoe werken we daarnaar toe?" Arjen: "Eerst moet je het uitleggen. Eerst het principe, de grand theory, dan pas techniek."

16:11 Zaalreactie: "We raken de grote lijn kwijt. Hoe gáán we dan samenwerken?"

16:08 Zaalreactie: "Die desktop is helemaal niet interessant. Middelgrote gemeenten hebben het geprobeerd en niet nagedacht over koppelingen of opleidingen. De strategie was verkeerd en de uitvoering nog verkeerder. Begin dan eerst aan de achterkant, waar de gebruiker geen last van heeft. De non-sexy dingen, Zarafa! Daarmee bespaar je per jaar 200 euro per gebruiker, enkel voor die mailbox. Dan heb je open standaarden tot je beschikking en kun je daarna andere dingen gaan invoeren."

16:01 "We onderschatten de tegenkrachten. Ambtenaren die pleitten voor ODF bij Defensie werden door Amerikaanse ambtenaren onder druk gezet dit niet te doen, anders konden ze een NAVO-baan wel vergeten."

15:59 Zaalreactie: "Je moet Donner nageven dat hij in zijn reactie het door de Rekenkamer geschetste probleem in elk geval niet als een feit wenst te zien."

15:58 Arjen: "Je kunt in Nederland je HAVO niet afmaken zonder toegang tot een Windows-computer. Hetzelfde geldt trouwens voor een schooldirecteur."

15:55 "Let op: in de UK krijgen ambtenaren momenteel een enorme lobby van Microsoft en Oracle over zich heen om 'open standaarden' te omzeilen. Ongekend. Die tegendruk hebben we in Nederland eerder ook onderschat."

15:50 Zaalvraag: "Zeg je nu dat de overheid niet zomaar een business case zou zijn?" Arjen: "Dit ging puur over de desktop. Als je een probleem hebt met de Europese marktwerking voor desktopsoftware, kun je het ook niet fixen voor een paar ton. Je moet dit niet als een business case aanvliegen, het moet een bestuurlijke beslissing zijn om niet afhankelijk te zijn van een partij. Anders brei je het nóóit recht." Zaalreactie: "Je krijgt opeens zoveel korting van Microsoft dat dat best betaalbaar wordt."

15:43 Zaalvraag: "Waarom is de overheid zo gedreven op kosten, terwijl het op lange termijn vendor-lockin betekent?" Antwoord uit de zaal: "Beleid. Voor veel babyboomers is IT iets uit de kelder en is het niet strategisch. Primaire IT wordt uitbesteed aan organisaties die het steeds goedkoper moeten aanbieden. Dus 180 graden in de verkeerde richting: zoveel mogelijk geld naar externe partijen zonder de details te willen weten." Reactie: "Resultaat is corporate fascism, waarbij bedrijven eigenlijk het land runnen." Discussie. "Het is heel erg modieus bij de overheid dat managers ook niks hoeven weten. Ze mochten ergens verstand van krijgen! Die mensen blijven niet." "De houding: we weten het niet, we kunnen het niet, en het kost extra geld." "Je kunt proberen de overheid op een ander spoor te krijgen. Het zou mooi zijn als burgers massaal hun mail gaan encrypten."

15:37 "Het HR-bouwwerk van de overheid is gebaseerd op complete pakketten. Microsoft, Oracle. Oh, je hebt een product nodig dat direct je loonschalen snapt? Hier, kant-en-klaar, inclusief beloning voor MCSE-certificering. En niemand die er al gebruik van maakt wil dus dat systeem veranderen."

15:32 Waarom je voor open source moet lobbyen: Arjen toont een screenshot van de destijds nieuwe www.ns.nl op 1-1-2002 waarin staat 'deze site werkt optimaal met IE 4.0 en hoger. Indien u Netscape of een oudere IE draait, helaas'. Dit was de directe aanleiding voor diverse mailwisselingen en uiteindelijk de motie-Vendrik. Tegenwoordig is alleen Uitzending Gemist (Silverlight) en RTL4 (soms) een probleem, maar is het internet ontzettend veel beter geworden op dit gebied. In 2002 kon je zonder Windows geen auto huren, geen paspoort aanvragen etc.: veel was destijds IE-only. Zaalreactie: "Mensen denken nog steeds dat Windows gratis is." Andere zaalreactie: "De Consumentengids weigert nog altijd om te eisen dat de prijs van OEM-Windows-versies los van die van hardware genoemd wordt."

15:26 ICT Office is een bundeling van merendeels vooral 'gesloten' leveranciers, maar krijgt het veel beter voor elkaar om zijn ideeën bij de overheid te slijten, mede dankzij een aparte afdeling juristen. Fulltime betaalde lobbyisten; de 'open-source' wereld heeft er geen. Zaalreactie: "Vergis je niet, het is een hele complexe organisatie waarin ze kleine-IT-op-de-hoek versus grote system integrators versus grote softwarehuizen vertegenwoordigen. Ze zijn niet open over interne conflicten, maar naar buiten toe is het een grote tandpastaglimlach. Ze hebben het goed voor elkaar. Kunnen we iets van leren."

15:24 Tot grote droefenis van Arjen is er "niets gebeurd" met al zijn input om tien jaar opensourcebeleid in tijdlijnen overzichtelijk aan te leveren aan de Rekenkamer.

15:18 OSSLO is duidelijk een belangenvereniging voor leveranciers. Holland Open (geen eigen middelen) was minder duidelijk; zij zouden daarnaast ook een ideële vereniging kunnen zijn, maar je kunt niet beide tegelijk zijn. Praktijkverhaal: er ontstonden bij een enkele vereniging situaties dat bedrijven elkaars klanten probeerden in te pikken. Dat is de antithese van hoe 'we' het zouden moeten doen. Zaalreactie: "Er zijn ontzettend veel woordvoerders van allerlei kleine clubjes die eigenlijk verder niets te betekenen hebben."

15:16 Het verhaal 'Opensourcebedrijven vechten om NOiV-geld' (2009, toevallig ook Webwereld) klopte ook niet. Heemskerk zei destijds letterlijk: 'Er is geen geld!' Hele misverstand had voorkomen kunnen worden. Dit leidde mede tot oprichting van OSSLO in 2009; diverse system integrators, veel kleine bedrijfjes.

15:05 Tijd voor een sessie over samenwerking. Jan Stedehouder opent met een citaat uit een jaarboek ('de open-source wereld is als een autodealer die telkens opnieuw moet uitleggen wat een auto is'). Arjen Kamphuis vervolgt nu met een presentatie getiteld 'Samenwerking en lobby: harde lessen en hoe nu verder?'. Hij geeft als voorbeeld van miscommunicatie de opinie van @berkes op Webwereld getiteld 'Drupal verkeerde keus voor overheidssites'. Discussie. Als je het verhaal (of beter: die titel) als niet-expert leest, of als hoofd Marketing van Centric, lees je eigenlijk: Drupal is niet geschikt voor de overheid! Terwijl wat er staat eigenlijk betekent: 'soms kun je beter Plone als cms gebruiken'. Zelfs al zou de kop sensationeler gemaakt zijn dan hij origineel was (om veel reacties te veroorzaken?), dan nog is dit een sprekend voorbeeld waar de opensourcebeweging meer last dan plezier van heeft. De overheid wil het liefst ontzorgd worden. Dergelijke affakkelverhalen dienen geen doel. Geen enkele reacteur klikt bovendien op de inhoudelijke links in zo'n verhaal.

14:53 Vijf minuten pauze.

14:49 Discussie. Zorg dat je PR niet te evangelistisch wordt. Mensen die neutraal zijn zullen zich meer aangesproken voelen door je initiatief als ze het voor het eerst zien. Opmerking uit de zaal: "Veel mensen kan het geen bal schelen wat ze gebruikt qua software." En: "Mensen die hebben ervaren dat 90% van hun Ubuntu-doosje het prima doet, zijn veel sterkere potentiële evangelisten dan mensen die alle code vrij willen hebben." En: "Goede mailcrypto in Thunderbird is belangrijk om mensen dat product te laten gaan gebruiken." Jan: "Kijk eens naar de zakelijke Microsoft-websites! Even afgezien van alle pushverhalen: ze verkopen oplossingen. Als dat je doelgroep is, kan OSS daar nog een hoop van leren. Niet al die technische Apache-poeha."

14:47 Maak één persoon verantwoordelijk voor persberichten. Zelfs als het een HCC-communicatiefiguur is die je tekst omgooit omdat die te technisch zou zijn.

14:42 Tien tips: hoe schrijf ik een goed persbericht?

14:40 Jan: "Wanneer is een persbericht een goed persbericht? Hoe zorg je dat redacties je snappen?" Tips. Doe iets waar hun publiek belang bij heeft. Je kunt proberen mensen achter je te krijgen bij een petitie, specifieke actie aankondigen.

14:36 Discussie. Jan: "Is Twitter geschikt voor de FSFE Nederland?" Reactie zaal: "Identica zou beter zijn. Twitter is zo closed-source als wat." Nog iemand: "Ik zou het in elk geval niet als enige gebruiken."

14:33 HCC: "Scholen en bibliotheken bereik je prima op papier." Jan: "Het forum voor kaderleden is leeg, de LinkedIn-groep bevat de vraag 'wat moeten we hier', de Facebook-pagina is vooral een Twitter-script.." HCC: "Maar het werkt wel! En twitteren is nog best moeilijk voor veel mensen."

14:31 NLUUG: "We hebben zowel bedrijven als individuen als leden, en zijn qua media zowel gericht op dodeboom (flyers, posters) als online, maar daartussen zit weinig. "

14:16 Werkopdracht tot 14:30. Geef antwoord op deze vragen voor je organisatie:

 • Waarin verschillen sociale media van traditionele media?
 • Welke doelgroepen wil je bereiken, en hoe maken zij gebruik van al deze media?
 • Waarom en op welke manier zou je gebruik willen maken van de verschillende media?

14:14 'Aandacht 2.0': Jan Stedehouder had tot voor kort weinig tijd om conferenties af te lopen, maar komt erg ver door alles simpelweg via sociale media te volgen. En het is evenzeer geschikt om zelf publiciteit mee te genereren.

14:00 Vijf minuten pauze.

13:59 Jan Stedehouder vat samen: "Als je het zonder sponsoren of in natura kunt doen, is dat het beste. Maak duidelijke afspraken, houd jezelf eraan. Het laatste deel over jouzelf als promotor van opensource danwel als vertegenwoordiger van bedrijf, die discussie zal nog wel even doorgaan. Maar: wees zo transparant mogelijk waar je voor staat."

13:58 Ook Bert adviseert een rechtspersoon. Maar: "Zorg dat in je stichting geen acht mensen uit hetzelfde bedrijf zitten. Dat is voor mensen van buitenaf onbegrijpelijk."

13:52 "Let goed op rancuneuze vrijwilligers, als er dingen mis mochten gaan. In de open-source wereld zijn de ego's af en toe groter dan in de echte wereld."

13:48 "Houd een draaiboek bij. Ook als het misgaat. Tot het einde. Al dat soort dingen helpt ontzettend het jaar erna."

13:46 "Ik geloof in kleine sponsoren. Juist de bronzen sponsoren, de kleine tafeltjes, maken een evenement waardevol. Maar het kost veel tijd, inderdaad. Evenveel tijd als voor een Microsoft."

13:45 Foto van @Emiel2punt0 op twitter.

13:42 DON'T: Freeloaders. Mensen die je evenement niet sponsoren, maar er wel reclame lopen te maken (gratis bier, leaflets achterlaten). Killing voor je echte sponsoren. Maak dus een protocol vooraf en spreek ze erop aan. Is het echt guerilla-marketing, schroom dan niet tegen je publiek iets over te zeggen. Name and shame. (Publieksreactie: 'nu betalen of eruit!')

13:40 Tip: sommige sponsors kunnen door hun grootte geen geld sponsoren (teveel papierregelwerk), maar willen best facturen betalen.

13:39 Sponsors zijn dol op social media. Geef ze tevoren hashtags, nieuwsitems, vraag mensen te retweeten, zorg voor een backchannel.

13:34 Tip: verzin niet opeens een 'platinum' sponsor naast goud/zilver/brons sponsoring. Publieksreactie: "Als Google je wil sponsoren zit je in hetzelfde karretje. Leuk zo'n multinational, maar bij een bepaald percentage ga je ergens afhankelijkheid voelen."

13:33 "Op een Drupal-congres kun je iets laten sponsoren door tien Drupal-partijen. Maar het is veel leuker om de concrete gebruiker te laten sponsoren. Dat is voor de toehoorder een veel sterker verhaal."

13:31 Ervaring: "Bij elk dubbeltje wat we wilden, kostte het een kwartje om het te monitoren." Vooraf dus geen boter bij de vis.

13:26 Discussie. Bij het DigitaalBestuur-congres was volgens een publieksreactie het hele programma 'gekocht'. Zolang er transparantie is (zoals bij het NOiV-congres 2011, in tegenstelling tot het NOiV-congres 2010), vindt het merendeel van het publiek gesponsorde talks acceptabel. Bert: "Je moet in natura blijven zolang het kan. Zorg dat het 'past' wat een sponsor krijgt. En ik vind zelf dat je een programma niet moet laten opkopen. Nooit exclusiviteit beloven."

13:21 Een sponsor wil aandacht, zichtbaarheid, invloed en 'waar voor zijn geld'. In Amerika is dit gebruikelijker dan in Nederland, daar is bijvoorbeeld een aparte zaal voor sponsors of zijn de eerste vijf minuten voor een sponsor. (Er is overigens ook wel eens een DrupalJam met een anonieme sponsor geweest.)

13:06 Slackware- en Drupal-fan Bert Boerland ("Hoe kun je systeembeheer doen zónder MRTG-statistieken?" Instant antwoord uit de zaal: "Cacti!") is joviaal met zijn referenties en zijn dankwoord. Hij zit zelf in de sales. "Het zoeken van sponsoren is echt heel makkelijk!"

12:32 Pauze tot 13:00.

12:21 Jeroen Baten behandelt het 5D-model van professor Geert Hofstede waarbij internationale culturen worden verdeeld in vijf verschillende dimensies. Alleen al tussen België en Nederland zijn er forse verschillen.

12:14 "Vroeg of laat ontstaan er altijd conflicten met sprekers. Als onderhandelingsmethode is 'Getting To Yes' al jarenlang bij allerlei soorten diplomatiek effectief. Jij respecteert de ander en andersom. Denk altijd aan je eigen BATNA. "

12:13 (Nadeel van prezi.com-presentaties: de spreker moet af en toe naar zijn toetsenbord sprinten als de screensaver aanslaat. Vooral irritant als er een laptop van iemand anders gebruikt wordt...)

12:07 99designs.com bleek perfect om de vormgeving voor mokken mee te regelen. Er bleken 72 inzendingen voor de wedstrijd waarmee 200 euro te winnen viel. Voor een evenement waar nog nooit iemand van gehoord had!

12:03 Vrijwilligers werven bleek voor T-Dose achteraf het kleinste probleem. Koester ze echter wel, bedank ze expliciet. Er waren bijv. t-shirts.

11:58 Maak een begroting vooraf, of die nu klopt of niet. Jeroen toont de T-Dose begroting op het scherm (uitgaven €6000, inkomsten €5100) en loopt alle regels stap voor stap door.

11:57 Tips voor inkomsten:

 • Wijs sponsors op de kwaliteit van je bezoekers (early adopters, innovators). Twee, drie euro per bezoeker per sponsor is vaak mogelijk.
 • Regel donaties-mogelijkheden. Pinpas-apparaten kun je huren voor 15 euro per dag.
 • Paypal op je site.
 • Bar/catering moet op zijn minst gelijk draaien.

11:54 Wifi voor je conferentie kun je inhuren, bijv. via een hobbyclub, aldus Jeroen ('access point uit de muur') Zorg voor flyers, maak jezelf bekend op reeds bestaande evenementen. Posters opsturen naar informatica-opleidingen werkt niet. Betere tip (uit publiek): Bibliotheek-verzendservice. Wat ook werkt: twitteren.

11:49 Locatie is belangrijk. Is het goed bereikbaar voor iedereen? Rolstoeltoegankelijk? Catering blijkt aan regels te moeten voldoen (HACCP/koeling). Vraag dus je cateraar om een koelkast mee te nemen, en vraag niet de cateraar van de lokatie (die hebben geen enkel belang bij jouw evenement, tenzij je opeens wel 1000 man binnenhaalt, maar dan kun je er beter zelf aan verdienen).

11:47 Jeroen adviseert een rechtspersoon, bijv. een stichting, op te richten, om niet persoonlijk in de rode cijfers te eindigen.

11:45 "Toen er de eerste keer opeens ruim zeventig man naar T-Dose kwamen, hebben we wel geleerd om financiën vooraf door te rekenen en iets van catering te regelen..." Locatiehuur, catering, reiskosten sprekers, infrastructuur, promotie kosten allemaal geld.

11:43 De presentatie van Jeroen Baten, getiteld 'Evenementenorganisatie', is juist wel in Prezi gemaakt. "Ik weet het, het is closed source, maar het is wel ideaal als je wel maar vijf minuten tijd hebt, dan heeft het tenminste smoel", bekent hij.

11:33 Vijf minuten pauze.

11:27 Fabrice vertelt over de open-source tools die hij als voorbereiding gebruikt.

 • Freemind om een boomstructuur te maken van wat je wil vertellen. Heeft ODF-export.
 • Impress of eventueel Prezi (de laatste is niet open-source en heeft beperkingen, maar ja...)
 • Inkscape (voor kleurtoon van o.a. fonts)

Hij verwijst verder naar het boek Resonate van Nancy Duarte.

11:25 Zorg voor 'opvolging', dwz dat je boodschap na de presentatie nog wat nazingt. Je kunt bijvoorbeeld erover webloggen, de presentatie op Slideshare zetten.

11:20 Vraag uit het publiek: vragen tussendoor of achteraf? Fabrice heeft ze het liefst tussendoor. En eventueel kan het dan altijd nog worden uitgesteld tot bij de koffie, maar het past vaak wel bij de flow, het houdt andere mensen wakker. Let wel op dat je de gestelde vraag herhaalt voor duidelijkheid of als je een microfoon draagt.

11:15 Fabrice: als je al iets van buiten moet leren, is het wel de opening van de presentatie. Geen redundante, stamelende '...Goedemiddag'. Liever: 'Weet je wat mij vandaag net overkwam?' of 'Iemand uit dit publiek vertelde mij laatst...'

11:05 Fabrice maakt graag een 'visueel storyboard'. Gewoon potlood op papier, eventueel na inspiratie op een whiteboard, soms met foto's. Hij heeft over de jaren een portfolio van hoge-resolutie afbeeldingen aangelegd. Titelslides hebben statigere typografie dan citaten of onderschriften. Fabrice stemt zelfs de kleur van lettertypes via bitmaps als tussenformaat af op het plaatje erbij. Discussie in het publiek of dit met PDF handiger kan. Andere vraag uit het publiek: is corporate identity of huisstijl niet belangrijk? Fabrice denkt hardop: huisstijl zegt tijdens de presentatie op een gegeven moment niets meer. Herhaling daarvan is niet hoe je een boodschap overbrengt, zet liever jezelf neer. Bullets gebruiken? Fabrice: 'less is more! Het heeft geen functie!' Ander idee: laat slides terugkomen; begin en einde zijn het belangrijkst van een presentatie.

10:56 Overweeg tevoren altijd: wat wil je uit een presentatie halen en wat zou het publiek eruit moeten halen? Het is dezelfde overweging als of je ergens jasje-dasje moet verschijnen. Fabrice doet bij belangrijke presentaties 2 werkdagen research en 3 (!) werkdagen vormgeving. Zorg tevoren al voor een biografie en een foto op het moment dat je een presentatie voor een conferentie indient. Als voorbereiding kun je al proberen een samenvatting bij de koffieautomaat op iemand los te laten. Laat je verhaal rijpen. Wees zelfs niet verlegen om te jatten (zoek op zoekwoorden in Slideshare). Fabrice schrijft ideeen, aantekeningen en schetsen op de achterkant van rapporten die hij uitprint en uiteindelijk nooit leest. Durf weg te laten: drie ideeen brengen in plaats van tien. Clusteren. (Tip uit het publiek: 'verborgen slides; anticiperen op vragen die kunnen komen.' Antwoord van Fabrice: let dan wel op dat je niet wegduikt achter je presentatie.) Oefenen (niet voor de spiegel), video's van eerdere eigen presentaties terugkijken. Zoek naar het 'ritme' van je verhaal.

10:46 Er zijn drie soorten geheugen, aldus Fabrice. De capaciteit van het 'sensorisch geheugen' is oneindig. Een ander geheugen is het lange-termijn geheugen. Het derde, het werkgeheugen, is niet oneindig van capaciteit (zie ook theorie van de zeven items). De presentator moet door het 'oog van de naald' (het werkgeheugen) om in het langetermijngeheugen te komen.

10:38 Onderzoeksresultaat 2007: het is lastiger om verbaal en visueel tegelijk informatie op te nemen. Dus Powerpoint ditchen? Nee. Het blijft gaan om boodschap. Fabrice toont een video van Al Gore uit 1992 met een rant tegen Bush achter een staander. Intonatie is duf, lang saai verhaal, luisteraars dwalen af. Dan een tweede video: Al Gore enkele jaren later over global warming: graphics op de achtergrond, zijn stem wisselt van kracht, hij heeft humor, er is beweging op het podium. Dit blijft de toehoorders bij. Al Gore heeft een communicatieclub in de arm genomen en dat is te zien.

10:31 Titel: 'Presentaties vormgeven en uitvoeren'. Fabrice: "Sinds 2005 zit ik in de PR-wereld. Waar het vaak aan ontbreekt is overtuigingskracht. Powerpoint 1.0 bestaat sinds 1987, was oorspronkelijk voor de Mac ontwikkeld en werd vrij snel aan Microsoft verkocht. Verwijzing naar de term Death By Powerpoint en Seth Godin's boek Really Bad Powerpoint. Communicatieprofessor Edward Tufte: "Powerpoint is evil"

10:28 Fabrice Mous begint zijn lezing over hoe je 'beeld' kunt inzetten.

10:23 Workshop. Schrijf in vijf minuten voor je eigen organisatie antwoorden op de volgende vragen op:

 • Waar staan we nu en waar willen we naartoe?
 • Wat is het doel voor welke doelgroepen?
 • Hoe willen we dat doel bereiken?
 • Wat is onze centrale boodschap?
 • Welke communicatiemiddelen kunnen en willen we inzetten, voor welke groep(en)?
 • Wie gaat wat wanneer doen en hoeveel geld hebben we daarvoor?
 • Hoe controleren we of we het wel goed hebben gedaan?

10:20 Jan vertelt: het begint met de vraag, hoe belangrijk is beeldvorming? Dan: hoe betrek je mensen via evenementen? Daarna komen we pas uit bij tekst, persberichten en sociale media. Anekdote over doelgroepen: in Pakistan probeerde men een stripverhaal. Alleen blijkt men daar van rechts naar links te lezen en dat moet je wel weten...

10:13 Voorstelrondje. Diverse opensource-actievelingen en NLLGG, NLUUG- en HCC-leden hier. Zelfs enkele Microsoft-gebruikers ;)

10:08 Er zijn al zo'n 15 mensen. Jan Stedehouder en Emiel Brok beginnen met een inleiding, om 10:30 volgt een sessie door Fabrice Mous. Hashtag wordt #FOSS11.

09:30 We zijn los!

Vooraankondiging: "Bij deze voornamelijk technisch georiënteerde gemeenschappen zit veel kennis en kunde over het gebruik van open standaarden en open source toepassingen", zo stelt initiatiefnemer Jan Stedehouder, "en dat mag best scherper voor het voetlicht worden gebracht".

Meer informatie vindt u op www.opentrends.nl/training2011; het programma staat hier.

ECABO: "Open source moet plaats krijgen in mbo ICT"

Op 1 maart 2011 vond in Amersfoort de eerster 'Deskundigheidsbevordering Open Source'-dag voor MBO-docenten plaats. Met diverse lezingen werd hier aandacht gevraagd voor de groeiende behoefte van de arbeidsmarkt aan mensen met kennis van open-source software. Docenten zullen binnen een cursustraject zelf kennis van Linux opdoen en krijgen het cursusmateriaal mee, zodat ze deze kennis weer binnen het middelbaar beroepsonderwijs kunnen uitdragen. AT Computing is een van de opleiders. Lees meer op de Ecabo-site of bij LPI Nederland.

Allereerste Nederlandse LPI online-trainingen

AT Computing bestaat inmiddels 25 jaar en viert dit met het aanbieden van de eerste, volledig Nederlandstalige online LPI Training. Een totaal nieuwe leerervaring, waarbij eenieder zijn eigen leertempo kan bepalen om diepgaande kennis over Linux en Open Source op te doen. Was 25 jaar geleden klassikaal lesgeven het hoofdproduct, nu richt AT Computing zich volledig op de leerwensen van de huidige cursist: leren moet snel en altijd kunnen maar wel met de allerbeste kwaliteit die men van AT Computing gewend is.

Tijd is kostbaar en managers kunnen hun medewerkers geen vijf dagen meer missen van de werkvloer om een cursus te volgen. De kennis is op de werkvloer echter onmisbaar. Als marktleider van Linux/LPI trainingen en Gold Partner van LPI Nederland heeft AT Computing daarom de stap gezet om een samenwerkingsverband aan te gaan met de succesvolle Duitse partner Linux New Media. Een docent van AT Computing is in München de studio ingedoken om de online LPIC-1 trainingen op te nemen die vanaf nu te vinden zijn op www.atcomputing.nl.

Vormgeving

Tijdens de online training is de docent voortdurend in beeld terwijl hij zijn LPI-kennis overdraagt. De kennisoverdracht van de docent en de presentaties zijn bij de online trainingen van hetzelfde hoge niveau als bij de klassikale cursus LPI van AT Computing. Zes maanden lang heeft men de beschikking over de gecertificeerde online cursus, met de mogelijkheid deze periode kosteloos te verlengen met drie maanden. Leren kan waar en wanneer men maar wil!

Ondersteuning online trainingen

AT Computing gaat met de tijd mee door online LPI cursussen aan te bieden, maar verliest de kracht van klassikaal lesgeven zeker niet uit het oog. Naast de online LPI cursussen en de huidige klassikale cursussen, biedt AT Computing daarom een (elektronische) leeromgeving en practicum- en examentraining dagen. Begin 2011 zal ook LPIC-2 gelanceerd worden. Dit alles om de kennis van LPI zo goed mogelijk over te brengen op de cursist en hem of haar volledig voor te bereiden op het LPIC-examen.

Wilt u meer informatie over de Nederlandse Online LPI Training of over hoe u de training kunt bestellen? Neem dan contact met ons op via info@atcomputing.nl of telefonisch 024 - 352 72 82. Rechtstreeks bestellen kan ook in onze webshop.

Internet weer een stapje veiliger, mede dankzij AT Computing

Op 23 augustus j.l. heeft SIDN een DNSSEC-gesigneerde versie van de .nl zone gepubliceerd. Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet om de controle van de authenticiteit en de integriteit van DNS-gegevens mogelijk te maken. AT Computing heeft SIDN geholpen om de technische infrastructuur achter DNSSEC tot stand te brengen.

DNSSEC beveiligt een kleine maar cruciale stap in het verkeer tussen uw computer en de website die u wilt bezoeken. Het voegt beveiligings toe aan DNS, het protocol dat ervoor zorgt dat webadressen worden vertaald naar IP adressen. DNSSEC draagt zorg voor de authenticiteit en integriteit van gegevens bij de vertaling van een naam (bijv. www.ATComputing.nl) naar een IP adres (in dit voorbeeld 80.113.6.236), zodat kwaadwillenden u niet met een vervalste vertaling kunnen omleiden naar een concurrerende server. Meer informatie over DNSSEC vindt u op www.dnssec.nl

De expertise van AT Computing is op een aantal punten ingezet om de uitrol van DNSSEC in goede banen te leiden. Zo is veel werk gestoken in het redundant inzetten van twee Hardware Security Modules (HSMs), de "digitale kluizen" waarin het sleutelmateriaal voor de .nl zone veilig wordt bewaard. De monitoring systemen hadden ook een update nodig, om DNS verkeer in het algemeen en DNSSEC verkeer in het bijzonder, beter te kunnen bewaken. Daarnaast hebben we een belangrijke bijdrage geleverd voor het opzetten van de zgn. "key management" procedure: het procedurele beheer van de digitale sleutels in relatie tot de technische mogelijkheden die de HSMs bieden.

Wilt u ook gebruik maken van onze DNS en DNSSEC expertise, neem dan contact op met onze sales afdeling.

Ervaring van een cursist

Ingo Wevers, Oracle consultant bij GRID-IT: 'Brede scope maakt je tot waardevolle gesprekspartner'

UNIX- en Linux-kennis is ook voor Oracle-specialisten een noodzaak. Of het nu gaat om security, performance, Apache of LDAP, het zijn allemaal onderwerpen waarmee we dagelijks in aanraking komen. Een opleider die ons deze kennis kan bieden is AT Computing. Een ervaren trainer die recht door zee en inhoudelijk kennis weet over te dragen. Vanuit de Oracle security-specialisatie heeft GRID-IT daarom gekozen voor de training 'Linux/UNIX systeem en internet security' van AT Computing.

Een training als deze geeft verbreding en verdieping in onderwerpen die voor een Oracle securityspecialist essentieel zijn. Juist deze brede scope maakt dat je een waardevolle gesprekspartner bent voor andere specialisten en tevens de vinger op zwakke plekken kunt leggen. Uiteindelijk kun je organisaties hierdoor beter ondersteunen.

De training bij AT Computing heeft waardevolle kennis opgeleverd. De theorie werd voorzien van de nodige praktijkoefeningen en de stof werd op een levendige manier overgebracht. De zeer ervaren docent kon de stof overbrengen door middel van praktische verhalen en historische gebeurtenissen.

Hierdoor realiseer je je dat security een continu proces is en de nodige aandacht moet hebben binnen organisaties. Deze technische knowhow is essentieel en vormt een prima kader voor een kritische analyse van de praktijk. Door deze training zijn zwakke plekken beter te bepalen, waarmee je concreet aan de slag kunt met verbeterplannen. Plannen die uiteraard moeten leiden tot een passende beveiliging.

Naast deze training staan ook LDAP en Performance-analyse op het programma van GRID-IT'ers. Kennis en ervaring die we graag benutten, zodat we onze Oracle-klanten nog beter kunnen ondersteunen en adviseren.

Cursusonderwerpen als modules per dag

Een aantal van onze cursussen kan worden gevolgd in modulaire gedeelten van een of twee dagen elk. Maatwerk dat aansluit bij de kennis die u al hebt, of bijspijkeren van specifieke onderwerpen voor uw LPI-examen: u kunt nu een individuele keuze van onderwerpen maken. Bij de cursusbeschrijvingen is de indeling in modules aangegeven: LPI examen 101, LPI examen 102 en Linux/UNIX deel 2 (scripting).

 

Valid XHTML 1.0 Strict   Valid CSS2