page header photo
share Twitter share LinkedIn

cursus Linux/UNIX deel 2

Deze opleiding is van toepassing op alle UNIX-versies

De cursus geeft inzicht in de scripting mogelijkheden van de shell: de Linux/UNIX commando-interpreter. Daarnaast komen twee andere programmeerbare gereedschappen aan de orde: de stream editor "sed" waarmee u automatisch tekstuele data kunt bewerken, en de scripttaal/report generator "awk" die complexe bewerkingen op data mogelijk maakt. Verder gaat de cursus in op diverse kleinere tools. Lees verder >>>

Voor wie?

  • Linux/UNIX-gebruikers met enige praktijkervaring die willen leren shell-programmeren en hun bestaande kennis willen uitbreiden en verdiepen.

De volledige cursus duurt 3 dagen, maar de cursus kan ook in modules worden gevolgd:

Module Duur Welke dagen Prijs  Direct aanmelden
Contact
In-company cursus op maat
 
Prijzen excl. BTW
(dagen) v.d. cursus
Shell scripting 2 1 en 2   € 1034,-
Awk en Sed 1 3   € 534,-
Shell scripting + Awk en Sed 3 1, 2 en 3   € 1399,-

Op het aanmeldformulier voor deze cursus is ruimte om de keus voor specifieke modules aan te geven.

  • Deze cursus kunnen wij "in-company" ook aanbieden in de Engelse taal, met volledig Engelstalige documentatie.

Wanneer

Als de onderstaande data niet uitkomen, neem dan contact met ons op, zodat we met u kunnen overleggen welke mogelijkheden er zijn. Voor contact: 024-352 72 72 of info@ATComputing.nl.

Momenteel staan de volgende data gepland:

28,29,30 jun 2017   Utrecht

Aanmelden voor cursus: "Linux/UNIX deel 2".

Meer informatie over deze cursus

Linux/UNIX en de shell

'AT Computing organized an in company training Linux/Unix especially for our DBA engineers who wanted to dust their Linux and scripting knowledge.
AT Computing delivered a very well experienced Unix/Linux professional. He was very passionate about the topics and his teaching skills were fine.
When asking questions he was capable of understanding the issues directly and come up with ideas to solve these issues.
Documentation and other infrastructure and equipment were alright.
Attendees are unanimous in their judgement: Great course in particular because of the teacher.'
P. Brouwers
Site Reliability Manager
Wie eenmaal de smaak van Linux/UNIX te pakken heeft, wil al snel meer: zelf scripts schrijven waarin meer gebeurt dan alleen een paar commando's achter elkaar uitvoeren.

De shell is niet alleen de standaard commando-interpreter in Linux/UNIX, maar het is ook een complete programmeertaal. En daarmee kunnen heel uitgebreide eigen commando's geschreven worden. De shell maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de cursus "Linux/UNIX deel 2". In shell scripts wordt vaak gebruik gemaakt van twee belangrijke commando's: sed en awk. Sed is een "batch-editor". Daarmee kun je het editen van een tekstfile automatisch afhandelen. Awk is een report-generator. Logfiles en andere verzamelde data kunnen met awk worden geanalyseerd, er kunnen delen uit die files worden geselecteerd, daarop kunnen berekeningen worden losgelaten en output-print kan worden vormgegeven.

Nieuw: nu ook in module-delen te volgen

Bent u alleen geïnteresseerd in de shell scripting, of alleen in de talen "awk" en "sed": volg precies het gedeelte dat u nodig hebt! In twee dagen grondige kennis opdoen van de shell scripting-taal, of een grondige ééndaagse introductie in "awk" plus "sed". Zie elders op deze pagina voor de afzonderlijke prijzen, en bel ons cursussecretariaat op 024-3527282.

Over de stof van deze cursus kunt u een examen afleggen (niet gratis), dat bij goed gevolg een diploma van AT Computing oplevert. Lees verder >>>

Voorkennis

Voor het volgen van deze cursus is basiskennis van en praktijkervaring met Linux/UNIX gewenst. Dat betekent dat u behalve met de basiscommando's ook goed uit de voeten moet kunnen met het toepassen van elementaire input/output-manipulatie, filenaam-expansie en reguliere expressies. Deze kennis kunt u verwerven via de cursus "Linux/UNIX deel 1". Tevens beschikt u liefst over enige programmeerervaring.

Inhoud van de cursus

Aan de orde komen:

  • Gevorderde input/output-redirection.
  • Programmeren met de Bourne shell, Korn shell en bash.
    De shell als commando-én programma-interpreter: globale werking. Het bouwen van kleine en grote programma's met de shell: de shell-programmeertaal. Argumenten, shell-variabelen, informatie binnenhalen vanuit Linux/UNIX-commando's, keuze- en herhalingsconstructies, diversen. Overzicht van soorten shells: Bourne Shell, C Shell, Korn Shell, bash.
  • De stream editor "sed": automatisch bewerken van tekst
  • De scripttaal "awk": structuur van een awk-programma; selecteren van velden uit een regel; variabelen; rekenen; associatieve arrays; geformatteerde uitvoer.

Niet aan de orde komen:

  • Programmeren in de C Shell.

Documentatie

Bij elk deel van de cursus hoort een werkboek met kopieën van de gebruikte presentatie, oefeningen en voorbeeld-uitwerkingen.

Bij het volgen van de volledige driedaagse cursus ontvangt u bovendien nog een Nederlandstalig dictaat "UNIX Scripting: Shell, sed, awk", dat voornamelijk dient als naslagwerk en voor studie na de cursus.

Voor cursisten die de Nederlandse taal beperkt machtig zijn kunnen wij de belangrijkste delen van de documentatie leveren in de Engelse taal. De docent geeft dan les in het Nederlands, maar ons Engelstalige materiaal loopt pagina voor pagina gelijk met het Nederlandstalige. Vooraf tijdig bestellen is noodzakelijk; geen meerprijs.

Afsluiting

Enige tijd na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.

Meteen aanmelden voor deze cursus

Valid XHTML 1.0 Strict   Valid CSS2