page header photo

oktober 2013 Archieven

Anarchistisch Linux bedreigt positie Microsoft


Geplaatst door Emiel op 2013-10-24 14:55:52 | Permanente link | Categorie: Meta, Open Source, Open Standaarden | Reacties: 0

Anarchistisch Linux bedreigt positie Microsoft

"Anarchistisch Linux bedreigt positie Microsoft". Dit is de kop van een artikel in Management team. Datum 11 april. Ik vind het een interessant artikel. Het zou fijn zijn als de doelgroep van dit artikel, managers dit zouden weten. Tijdens het verder lezen zie ik dat dit magazine niet van dit jaar is of zelfs niet van vorig jaar. Nee dit is een magazine uit 2003!!

Verder lees ik in dat 10 jaar oude artikel; "Terwijl Microsoft het meest winstgevende bedrijf ter wereld is, snoept Linux zonder winstoogmerk marktaandeel af". Hoe zit dat nu? Heden ten dage draait 0,6% van de supercomputers op Microsoft. Ik was benieuwd hoeveel dit er dan in 2003 waren. Wat schetst mijn verbazing, in 2003 was dit maar 0,2%. Dus ook ten tijde van hoogtij waren supercomputers niet het domein van Microsoft. Linux is in die tien jaar van 27,8% naar 95,2 geklommen. Dit is dus echt het terrein van Linux geworden (bron www.top500.org).

Hoe zit het dan met de servermarkt in zijn totaal? Als je even zoekt op Google kom je nogal uiteenlopende cijfers tegen, maar je kunt veiligheidshalve wel concluderen dat het marktaandeel Linux in de servermarkt boven de 60% ligt. En dat dit marktaandeel stijgt.

De desktopmarkt daarentegen is niet door Linux overgenomen. Met enige regelmaat heb ik de afgelopen 8 jaar gehoord "Dit wordt het jaar van de Linux desktop". Steeds bleek dat aan het einde van het jaar toch niet het geval geweest te zijn. Of toch? Kun je het marktaandeel van Android bij de Linux desktops rekenen? Als dit zo is dan doet Linux ook hier flink mee.

Veel van wat ik in het artikel uit 2003 lees is nog steeds van toepassing. Wat zou ik ervaren als ik dit artikel over nog eens tien jaar weer lees? Moeten we dan de jeugd uitleggen dat er een besturingssysteem bestond dat de broncode geheim hield en dat desondanks op bijna alle desktops te vinden was. Of moet je dan zelfs uitleggen wat een besturingssysteem ├╝berhaupt is?

Time will tell!

SNMP monitoring via Zabbix


Geplaatst door ivo op 2013-10-22 15:55:23 | Permanente link | Categorie: Systeembeheer, Tips and Tricks, Infrastructuur | Reacties: 0

Inleiding

In dit stuk ga ik kort uitleggen hoe auto-discovery kan worden gebruikt om meerdere Dell Equallogic systemen in een SAN Group in de gaten te houden. De status van de Equallogic wordt hierbij uitgelezen via SNMP. Auto-discovery is een methode die Zabbix biedt om automagisch checks aan te maken op bijvoorbeeld alle aanwezige disks en partities, alle poorten in een netwerk-switch of, zoals in dit verhaal alle Equallogic systemen in 1 SAN group.

Om het verhaal niet te lang te maken, wordt het opgedeeld in 3 korte blogs.

Deel 1: Zabbix

Zabbix is een open source monitoring systeem dat toegankelijk is via een web-interface. Het kan gebruikt worden voor het monitoren van allerlei apparatuur, zoals computers, netwerkswitches en routers. Er kan verbinding gemaakt worden via Zabbix Agents (eventueel aangevuld met eigen scripts), via SNMP of via TCP/IP. Het is ook mogelijk om zelf nieuwe checks toe te voegen, door hier scripts voor te schrijven.

Voor vrijwel elk besturingssysteem zijn Zabbix Agents verkrijgbaar. Met een agent kan alle belangrijke informatie van een systeem worden uitgelezen. Mocht je iets van een besturingssysteem willen meten wat niet direct via de agent kan, dan kun je de agent aanvullen met eigen programma's of scripts. Veel van deze scripts kun je ook op Internet vinden.

Groot voordeel van Zabbix is dat het ook gebruikt kan worden voor trend-monitoring. Meetwaardes kunnen gedurende langere tijd worden bewaard. Bewaarde gegevens kunnen eenvoudig in een grafiek worden weergegeven. Op die manier is in te schatten wanneer bijvoorbeeld een schijf vol gaat lopen, zodat op tijd meer schijfruimte kan worden aangeschaft.

Een ander verschil met bijvoorbeeld Nagios, is dat Zabbix geconfigureerd wordt via een web-interface. Verder beschikt Zabbix (net als Nagios) over de mogelijkheid om templates te gebruiken, waarmee standaard checks voor bepaalde systemen kunnen worden ingesteld. Denk aan een template voor alle Linux machines, of een template voor alle machines waar MySql of Apache op draait. Bij een standaard installatie van Zabbix worden al zeer bruikbare templates meegeleverd. Op Internet kunnen nog vele andere Zabbix templates gevonden worden.

Sinds versie 1.8 is het mogelijk om auto-discovery te gebruiken. Auto-discovery kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de vrije schijfruimte te bepalen van alle bestandssystemen. Zabbix vult dan alle checks voor je in, voor elk bestandssysteem dat gevonden wordt. Wanneer de auto-discovery regel detecteert dat er nieuwe disks of partities bijgekomen zijn, worden hier ook automagisch checks voor toegevoegd. In versie 2.0 van Zabbix zijn de auto-discovery mogelijkheden verder uitgebreid.

Standaard zijn in Zabbix auto-discovery methodes beschikbaar voor:

  • bestandssystemen
  • netwerk-interfaces
  • SNMP OID's

Auto-discovery wordt in Zabbix ingesteld door in een Template een Discovery Rule te maken en vervolgens bij deze discovery-rule de items (metingen) en triggers (notificaties) in te stellen. Welke items en triggers je wilt laten generen voor elk gevonden item (disk/netwerk-interface) kun je dus zelf helemaal instellen. Je kunt bij de discovery rule ook instellen hoe vaak deze regel wordt uitgevoerd (standaard 30 seconden).

Deel 2 van dit artikel gaat verder in op SNMP. In Deel 3 gaan we kijken hoe SNMP auto-discovery kan worden gebruikt.

Voor meer informatie over Zabbix zie:

  • Zabbix website: http://www.zabbix.com/product.php
  • Zabbix 2.0 handleiding : https://www.zabbix.com/documentation/2.0/manual

Neem voor meer informatie over Zabbix contact op met AT Computing.