page header photo

Hendrik-Jan Thomassen

In juli 1974 ben ik aan de Katholieke Universiteit Nijmegen afgestudeerd in -officieel- wiskunde, maar officieus informatica, wat toen nog niet als academische studierichting bestond. Mijn scriptie-onderwerp was "Virtual machines", in die dagen een bijzonder actueel onderwerp. Na een half jaar programmeren in assemblertaal had ik zelfs een rudimentaire omgeving werkend gekregen op een DEC PDP-11/45. Aansluitend kwam ik als programmeur en systeembeheerder in dienst bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen waar ik was afgestudeerd.

Een paar weken na mijn afstuderen ontmoette ik toevallig Ken Thompson, Dennis Ritchie en UNIX. Daarvan raakte ik zo onder de indruk dat ik UNIX naar Nijmegen heb gehaald, en me daarna -vaktechnisch- nooit meer met iets anders heb beziggehouden. Het Europees Computer Rijbewijs is voor mij dus te hoog gegrepen.

In 1985 vertrok ik bij de universiteit, en was ik mede-oprichter van AT Computing in Nijmegen. Bij AT Computing werk ik nog steeds als cursusdocent (en directeur/eigenaar): gebruiken en beheren van UNIX, programmeren in C, PHP, JavaScript, Internet- en webtechnologie, enz.

In 1984 was ik mede-auteur van het eerste Nederlandstalige boek over UNIX, dat daarna 20 jaar lang herdrukt is, en ook af en toe herzien. Ik was mede-oprichter en ben nu erelid van de Nederlandse UNIX Gebruikers Vereniging NLUUG.

Ik ben getrouwd, heb vier kinderen en negen kleinkinderen. Mijn hobby's zijn klassieke auto's en een website daarover: 5000 pagina's en 0 fouten bij validator.w3.org.