AT Computing en de Open Source Community

Als je onze website bekijkt dan is duidelijk dat we bij AT Computing allemaal gek zijn op open source software. We doen niet anders. Hoewel we bij onze klanten volop gebruik maken van de tools die anderen hebben bedacht en gebouwd, doen we ook veel terug voor de open source wereld. Dat doen we niet alleen als bedrijf. Ook onze medewerkers delen er buiten hun werk bij AT lustig op los. We doen dit omdat we erin geloven dat we met z’n allen verder komen door te delen. In dit blog lees je alles over onze bijdragen aan de open source community.

Sponsoring

Er worden in en rondom Nederland heel wat bijeenkomsten georganiseerd waar open source de boventoon voert. Omdat we dit als AT Computing uiteraard een warm hart toedragen, geven we jaarlijks een flink deel van ons marketingbudget uit aan sponsoring van deze evenementen. Zo waren we in 2022 sponsor van de beide NLUUG-conferenties en May Contain Hackers. Omdat er gelukkig weer volop events georganiseerd worden, is de lijst voor 2023 nog een stuk langer: Configuration Management Camp, T-Dose, NLUUG voor- en najaarsconferentie en LOA Days en Kubernetes Community Days Amsterdam om er een aantal te noemen.

Omdat we bij AT Computing over een eigen trainingslocatie beschikken, zijn we ook meermaals locatiesponsor geweest, zoals in 2019 voor de Ansible Benelux Meetup over Molecule. Momenteel kijken we wanneer we onze deuren wederom voor deze meetup zullen openen. Ook voor de Amsterdam HashiCorp User Group hebben we plek: op 13 december 2022 zullen zij voor het eerst bij ons neerstrijken en gebruik maken van onze faciliteiten zoals koffie, thee, fris, wat lekkers en een ruim locaal met enorm groot touch screen.

Presentaties

Naast sponsoring proberen we ook op bijeenkomsten aanwezig te zijn door met presentaties onze kennis en ervaringen te delen. Zo stond onze senior trainer/ontwikkelaar Gerlof Langeveld in 2022 voor een volle zaal bij de Open Source Summit in Dublin. Je vindt de slides en een opname van zijn presentatie hier. Onze directeur Marcel Kornegoor geeft tijdens de najaarsconferentie 2022 van de NLUUG een presentatie over de modernisering en toekomst van onze trainingen. En bij senior consultant Chris van Meer staat op 1 december 2022 op het menu om een live demo te verzorgen voor HashiTalks Benelux over het neerzetten van een complete HashiStack binnen 15 minuten. Naast deze presentaties hebben we voor een aantal aankomende conferenties alweer CFP’s ingediend....

Naast bovengenoemde conferenties, stonden we in het verleden op het podium bij onder andere Configuration Management Camp, T-Dose en DevConf in Tsjechie.

Workshops en trainingen

We verzorgen regelmatig workshops. Zo hebben we tijdens May Contain Hackers op alle dagen een gratis workshop verzorgd over uiteenlopende open source technologieën: Ansible, Git, Python en een container deep dive.

Ook heeft onze Ansible-guru Ton Kersten in 2022 tweemaal een gratis, online Ansible workshop voor beginners gegeven. Tijdens deze workshop konden de deelnemers hands-on hun eerste ervaringen met deze tool op doen. Een workshop over HashiCorp Vault zit in de pijplijn en ook deze workshop zullen we een paar keer kosteloos inplannen vanaf begin 2023. Op de hoogte worden gehouden van onze workshops en meetups? Word dan lid van onze MeetUp pagina!

Al het trainingsmateriaal van de trainingen die je bij ons kunt volgen wordt uitgegeven op basis van een Creative Commons licentie. Dit betekent dat wij het prima vinden dat je het materiaal deelt met anderen als je bij ons in de klas hebt gezeten, zolang je het niet aanpast, je het niet verkoopt en je er bij het delen voor zorgt dat je naar AT Computing en de van toepassing zijnde licentie verwijst.

We hebben door de jaren heen ook met grote regelmaat kosteloos workshops en trainingen verzorgd voor universiteiten, hogescholen, het middelbaar beroepsonderwijs en kinderen met autisme. We hopen hiermee ook jongeren te inspireren om met IT, computers en open source software te gaan experimenteren. Ben jij student of docent en heb je hier oren naar? Neem dan zeker contact met ons op!

Innovatiedag

Helaas is er door de pandemie al twee jaar niets van gekomen, maar in 2023 zullen we viermaal een Innovatiedag organiseren. Iedereen die het leuk vindt is van harte uit om een hele dag te genieten van presentaties over open source technologie. Het thema van de volgende edities maken we binnenkort bekend. Eerdere edities stonden in het teken van containers (Docker en Kubernetes) en open source cloud-platforms: OpenStack, OpenShift, CloudStack en CloudFoundry. Uiteraard zorgen we als AT Computing bij deze dag voor een heerlijke lunch, koffie/thee en sluliten we af met een borrel!

Net als alle andere, door ons georganiseerde bijeenkomsten en (online) workshops kun je de Innovatiedagen vinden op onze Meetup pagina.

Delen van code

We consumeren natuurlijk netto meer code dan we bijdragen, maar toch zijn er een paar projecten we we als AT behoorlijk trots op zijn.

Als eerste maken we voor onze training-labs volop gebruik van een plug-in die consultant Rens Sikma heeft geschreven voor Apache Guacamole: Guacamole Trigger. Deze plug-in maakt het mogelijk om remote desktop systemen (automatisch) te starten en stoppen wanneer ze bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode ongebruikt zijn. Door “auto shutdown” kan flink op de kosten van een virtuele (cloud) instance worden bespaart. Het scheelde bij AT Computing zo’n 60% aan kosten op de maandfactuur.

Vanaf 2012 heeft onze senior consultant/trainer Ton Kersten tientallen patches geschreven voor Ansible. De belangrijkste is het Ansible fact `os_family` en de `date_time`. Ook heeft hij veel bugfixes en verbeteringen voorgesteld. Zijn belangrijkste wapenfeit, waar helemaal niemand bewust iets van merkt, is het fixen van de symbolische modes (Dus `a+rx,u-x` in plaats van `0755`).

Het verreweg beroemdste open source project waar een medewerkers van AT Computing eigenaar van is, is ATOP van Gerlof Langeveld. ATOP is een stuk forensisch gereedschap om tot diep onder de motorkap de performance van een Linux-systeem en daarop draaiende applicaties te kunnen analyseren. De tool staat onder meer bij Facebook standaard op iedere Linux-server geïnstalleerd en wordt standaard bij vrijwel alle grote Linux-distributies meegeleverd. Typ maar eens

$ atop 
in je terminal...

Open Source Praat

In 2021 hebben we een initiatief gelanceerd om Nederlandstalige open source liefhebbers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. AT Computing is sponsor en beheerder van Open Source Praat: we faciliteren de hosting, licenties en alle onderhoud. Het platform is gebaseerd op Mattermost en biedt iedereen een plek om vragen te stellen, informatie uit te wisselen en met elkaar te chatten. Open Source Praat onderscheid zich door de volledige afwezigheid van nieuwsbrieven, cookies, tracking en andere vormen van gegevens-gedoe. Zo is het echt gratis: je betaalt zelfs niet met je privacy zoals bij veel andere social media. Meedoen? Aanmelden kan via deze link.

Whitepapers

Op onze website vind je technische whitepapers over een aantal fundamentele IT-onderwerpen. Denk aan keys en certificaten, reguliere expressies en talstelsels. Een goede conceptuele kennis van deze zaken kan je enorm helpen bij het programmeren, automatiseren of beveiligen van IT-omgevingen. Of je nu systeembeheerder, software ontwikkelaar of DevOps/Site Reliability Engineer bent. Voor deze whitepaper geldt: je hoeft er geen gegevens voor achter te laten of op een andere manier moeite voor te doen. Downloaden en lezen maar!

Blogs en persoonlijke websites

Niet alleen hier op onze eigen hebben we een blog-pagina, ook veel van onze consultants hebben een eigen website met een keur aan content. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze, deze, of deze of toch…deze.

We zijn zo verknocht aan delen dat we het spreken op conferenties en het op diverse manieren bijdragen aan open source projecten tot vast onderdeel van onze langetermijn strategie hebben gemaakt. Je kunt er dus de komende jaren vanuit gaan dat we vol gas zullen doorgaan met onze missie om het open source evangelie te verspreiden!

$ blog-details

  • $ categorie: Nieuws
  • $ tools: Ansible, Guacamole, Vault, ATOP
  • $ date: 2022-10-11T14:43:00 CEST
  • $ trainingen:
    Linux/UNIX Fundamentals

Dit vind je wellicht ook interessant...