C programmeertaal van het jaar 2019

TIOBE heeft de winnaar van “Programmeertaal van het jaar 2019” bekend gemaakt. De winnaar wordt bepaald op basis van de hoogst gestegen programmeertaal in 2019. De winnaar van 2019 is de programmeertaal C! Deze taal is in 2019 2,4% gestegen in de index.

De top 3 in meest gestegen programmeertalen 2019:

1) C (+ 2,4%)
2) C# (+2,1%)
3) Python (+1,4%)

Waarom is de programmeertaal C zo populair?

De belangrijkste factoren zijn de opkomst Internet of Things (IoT) en dat C een gemakkelijke programmeertaal is om eigen te maken. Diverse jongere programmeertalen zoals C++, Java, C# en PHP zijn sterk beïnvloed door de programmeertaal C. Een overzicht van de positie van C in de TIOBE index de afgelopen jaren:

TIOBE_C
Bron: https://www.tiobe.com/tiobe-index/c/

Stijging populariteit C#

Al jaren heeft C#, spreek uit als C-sharp, een plek in de lijst van populaire programmeertalen. C# is de belangrijkste taal voor het .NET-framework. De syntax van C# is afgeleid van Java en C++. Naast de programmeertaal C is ook C# geen lastige programmeertaal om te leren. Regelmatig zijn softwarebedrijven op zoek naar gespecialiseerde C#-ontwikkelaars.

Stijging populariteit Python

Jaarlijks brengt Github een lijst van de tien meest populaire programmeertalen uit. Al jaren heeft de programmeertaal Python een positie in deze lijst. In november 2019 is deze programmeertaal van de derde naar de tweede plek gestegen. De vraag naar developers met Python kennis en ervaring neemt toe. Mede doordat Python de taal is achter nieuwe technologieën zoals Machine Learning, AI en Big Data.

Over TIOBE

De TIOBE index is een maatstaf voor de populariteit van programmeertalen. De index wordt gemaakt en onderhouden door de TIOBE, gevestigd in Eindhoven. TIOBE staat voor “The Importance of Being Earnest”. De index wordt berekend op basis van het aantal zoekresultaten voor zoekopdrachten met de naam van de programmeertaal. De index wordt eenmaal per maand bijgewerkt. De beoordelingen zijn gebaseerd op het aantal geschoolde ingenieurs wereldwijd, cursussen en externe leveranciers. De TIOBE index gaat niet over de beste programmeertaal of waar de meeste coderegels in zijn geschreven.

Waar kan ik de TIOBE index voor gebruiken?

De index kun je gebruiken om te controleren of je programmeervaardigheden nog steeds actueel zijn.

IT-arbeidsmarkt perspectief

De vraag naar developers blijft in 2020 groeien. &Work heeft op basis van de gegevens van afgelopen jaren en de verwachte trends een top 8 van de meest gevraagde programmeertalen van 2020 gemaakt:

1) Java
2) C
3) Python
4) C++
5) C#
6) Visual Basic .NET
7) JavaScript
8) PHP

Zowel C, C# als Python zijn stabiele factoren in deze lijst. In een eerder blogitem “Is de programmeertaal C vergane glorie?” gepubliceerd op 30 juli 2019 geven wij vier redenen om de programmeertaal C te leren.


Wil je een van deze programmeertalen leren?

Kijk dan eens bij de trainingen:

 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...