Een terugblik op CfgMgmtCamp 2020

Van 3-5 februari 2020 was het Configuration Management Camp in Ghent, België. Uiteraard was onze ansible-goeroe Ton Kersten hier ook aanwezig. Je leest hier zijn ervaringen van dit jaar!

Zoals alle voorgaande edities zijn wij ook dit jaar weer met een delegatie naar de gezelligste en meest interessante conferentie geweest die we ons als techneuten kunnen voorstellen. AT Computing is al sinds de allereerste editie een van de sponsors van dit evenement en meestal leveren we ook een of meerdere sprekers. Deze conferentie (2 dagen, 3e dag is een workshop/fringe day), met de meest onuitspreekbare naam “CfgMgmtCamp” oftewel “Configuration Management Camp“, is een jaarlijks terugkerend evenement in Ghent (BE) en gaat over allerlei zaken die te maken hebben met het automatisch beheren van systemen. Denk hierbij aan tools zoals Ansible, Puppet, Chef, Salt Stack, The Foreman, Rudder, Katello, Pulp, Terraform, Pulumi, JuJu en nog vele anderen.

Keynote en sprekers

De keynote spreker dit jaar was Ryn Daniels met als onderwerp “Untitled Config Game” waarin verteld werd over de ervaringen als een systeembeheerder en alle valkuilen waar ingetrapt kan worden en wat natuurlijk ook gebeurde.  Deze presentatie was erg geïnspireerd op “The Untitled Goose Game” van “House House”, waardoor er regelmatig stevige lachsalvo’s vanuit het publiek schalden.

Natuurlijk waren er daarna een zeer groot aantal zeer interessante sprekers met de meest uiteenlopende onderwerpen, teveel om allemaal te kunnen bezoeken. Een paar, in mijn ogen, presentaties die het waard zijn om te vermelden:

Configuration Management in 2020 and Beyond
Eric Sorenson

Web Application Firewall
Franziska Bühler

Foreman on Ansible
Ondřej Ezr

Probing Ansible Bonds with Molecule tests
Matthias Dellweg
Bernhard Hopfenmüller

Lessons learned from testing over 200,000 lines of Infrastructure Code
Lev Goncharov
Presentatie/website.

Welcome to Hell

Ik heb zelf (Ton Kersten) een presentatie gehouden over een probleem dat we hadden met een upgrade van Ansible ARA op een CentOS7 systeem. De architectuur van ARA was in deze versie-sprong compleet veranderd waardoor veel zaken niet meer werkte en ARA dus eigenlijk niet geupgraded kon worden. Na een behoorlijk gevecht heb ik ARA aan de gang gekregen (voor deze specifieke situatie). Zoals te verwachten heeft de presentatie de subtitel “Welcome to Hell”. De sheets van mijn presentatie vind je hier.

Netwerken

Maar buiten de technische presentaties, discussies en workshops is een van de belangrijke aspecten van een conferentie het weer aanhalen van oude contacten en het opdoen van nieuwe contacten. Zo heb ik al jaren contact met John Barker van Red Hat, maar wij hadden elkaar nog nooit ontmoet. Wij zijn aan elkaar voorgesteld door Carol Chen, ook van Red Hat. Het is erg leuk om nu eindelijk een echt gezicht te hebben bij degene waar ik veel contact mee heb!

Drie mensen die zeker genoemd moeten worden zijn de drie hoofd-organisatoren, want zonder hun tomeloze inzet zou deze conferentie absoluut niet mogelijk zijn. Deze drie zijn Toshaan Bharvani, Kris Buytaert en Bert van Vreckem.

Drie enerverende dagen later en een dosis kennis rijker is het nu tijd om de balans op te maken en te onderzoeken of we de opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen.

Als het aan mij ligt: Volgend jaar weer, of zoals het vaak op Twitter staat: See you @cfgmgmtcamp.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...