De eenvoud verklaart het succes van Ansible. Een interview met Ansible consultant en docent Ton Kersten

Ton Kersten was een van de eerste gebruikers van Ansible in Nederland, zelfs al voor het bedrijf ‘Ansible’ was opgericht. Inmiddels schrijft Ton zelf mee aan het programma en geeft hij veelvuldig cursussen over Ansible. Daarnaast is Ton senior UNIX / Linux consultant en docent bij AT Computing. Het succes van Ansible is volgens Ton vooral te verklaren door de eenvoud. 

Ansible is een krachtige maar simpele automatiseringsengine om repeterende taken te automatiseren. In enkele jaren is Ansible uitgegroeid tot de meest populaire open source technologie wereldwijd voor het beheer van middelgrote tot zeer grote IT-omgevingen. “Het programma is gemaakt door Michael DeHaan. Dat klinkt heel Nederlands, maar het is een Amerikaan”, vertelt Ton. “In 2012 werd Ansible openbaar gemaakt via internet en toen kwam ik er al heel snel mee in aanraking. Ik was nieuwsgierig, want het programma paste bij mijn werk en interesse voor configuration management. De code was geschreven in de programmeertaal Python, en die ken ik, en ik zag al snel dingen die niet helemaal waren zoals ik het wilde. En voor je het weet zit je er tot aan je oren in”, voegt Ton met een knipoog toe.

Programmeren

En inderdaad, Ton doet veel met Ansible. Niet alleen op zijn werk als docent en consultant bij AT Computing is hij zeker de helft van zijn tijd bezig met Ansible, maar ook daarbuiten. “Ik ben code toe gaan toevoegen en ben dus nu één van de programmeurs geworden. Er zitten momenteel zo’n 60 a 70 patches van mij in, gok ik. In principe kan iedereen wijzigingen voorstellen. Je maakt gewoon een kopie van de code en verandert hem. Die verandering kun je vervolgens bij de originele maker indienen als pull request. Als je voorstel goedgekeurd wordt, komt deze in de originele code. Ik heb bijvoorbeeld veranderingen aangebracht in de setup module. Als ik dingen tegenkom die niet werken, repareer ik die en pas ik de code aan.”

Cursussen en workshops

Naast meewerken aan de code, doet Ton nog veel meer met en voor Ansible, vertelt hij. “Ik ben door Ansible gevraagd om Ansible Ambassador te worden. Dat houdt in dat je een van de promotors bent van Ansible. Ik organiseer bijvoorbeeld meet-ups en geef presentaties en workshops. Ik heb voor AT Computing ook zelf een Ansible cursus ontwikkeld. Die staat 4 x per jaar op het open rooster en tussendoor geef ik hem nog vaak bij klanten in house. Er is nu ook veel vraag naar een workshop; een soort uitgeklede cursus van 4 uur, waar je een goede basis mee krijgt om met Ansible aan de slag te gaan.”

Simpel en logisch

De eenvoud van het programma is wat Ton zo aanspreekt in Ansible. “Heel veel van dit soort programmatuur is al snel heel ingewikkeld. Ansible is heel simpel in gebruik. De code onder water is heel doorgrondelijk en goed te begrijpen. Het sluit in gedachtegang hele goed aan bij het werk wat de systeembeheerder dagelijks doet. Het programma is heel laagdrempelig en komt inmiddels standaard mee bij een Linux omgeving. Je hoeft dan alleen nog maar machines te definiëren en kunt in principe direct aan de slag. Het is voor iedereen interessant om handwerk te automatiseren, ook voor kleinere bedrijven.”

Benieuwd naar de toekomst

Ton verwacht dat Ansible in de nabije toekomst nog enorm gaat groeien. “Ik denk dat we nu nog onderin de gebruikerscurve zitten en dat het echt nog veel groter zal worden. Maar je weet het nooit zeker, want het is natuurlijk ook afhankelijk van wat concurrenten gaan doen en wat er nog op de markt komt. De markt zal het gaan bewijzen, de gebruiker heeft gelijk.”

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...