Is de programmeertaal C vergane glorie?

Is de programmeertaal C vergane glorie?

In 2018 stond de programmeertaal C op de 10de plaats in de lijst van meest actieve talen op GitHub, met een aandeel van 3,84% pull requests in dat jaar. De top 10 zag er zo uit:

1) Javascript
2) Python
3) Java
4) Go (snelste stijger)
5) Ruby
6) C++
7) PHP
8) Typescript (nieuwkomer in de top 10)
9) C#
10) C

Je zou bijna denken dat nieuwere programmeertalen C, dat toch al sinds 1973 bestaat, zo langzamerhand gaan inhalen. Wellicht geeft GitHub een vertekent beeld, doordat het bevooroordeeld is richting open source. IEEE Spectrum geeft een nog gunstiger beeld. In 2018 staat de programmeertaal C daar op de 4de plaats. Daarmee gaat hij JavaScript en Go voorbij.

Ook C leren? Wij geven je vier redenen:
1. Beter begrip van computers

De programmeertaal C is een lower-level taal. Hoe lager het niveau, des te dichter zit je op de computer zit oftewel machine code. Hoe hoger het niveau, des te abstracter de taal is. Met C heb je een taal te pakken die een klein aandeel abstractie heeft. Je schrijft code dicht tegen de hardware aan, waardoor je ook direct het geheugen kan bewerken.

Om goed C code te kunnen schrijven moet je kunnen denken als een computer; geheugen management, input/output stromen, byte volgorde etc.

2. Andere talen makkelijker aanleren

Sommige programmeurs zullen zeggen dat wanneer je één programmeertaal kent, je ze allemaal kent. Dit werkt eigenlijk alleen écht voor C. Wanneer je van ene taal naar de andere gaat, gaat dit het makkelijkste wanneer je omhoog werkt in abstractie binnen de taal. Van C naar Python, wat een higher-level taal is, is makkelijker dan van Python naar C.

3. Onconventionele projecten en applicaties

De meeste moderne programmeertalen zet je in voor drie dingen; het ontwikkelen van bedrijf apps, web en mobiele apps en dataanalyse. Higher-level talen zijn hier voor uitstekend inzetbaar. Op deze manier hoef je niet op detail te werken van de computer architectuur.

Wil je nu software ontwikkelen die direct raakvlakken heeft met de hardware, dan heb je een lower-level taal nodig. C is daarin het meest gehanteerd.

4. Verbeter je carrière mogelijkheden

Veel gevraagde trendy talen die inzetbaar zijn op meerdere gebieden zijn bijvoorbeeld: JavaScript, Python en Java. C is populair, echter goede programmeurs zijn schaars.

De meeste coding boot camps en online trainingen sturen aan op trendy talen. Je onderscheid jezelf door C te leren..

Aan de slag?

C is niet makkelijk te leren, zeker niet wanneer het je eerste programmeertaal is.
Ben je nu aan het overwegen om C te leren programmeren, bekijk dan eens onze training ‘De programmeertaal C.

Bronvermelding: vertaalde samenvatting van C programming worth learning

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...