Kopano vernieuwt

Op donderdag 7 februari vond Kopano Connect plaats in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Kopano haar laatste ontwikkelingen en toekomstplannen. Grootste nieuws was de lancering van de nieuwe Meet webapplicatie, maar het verhaal achter deze nieuwe app is misschien wel net zo interessant.

Voor wie Kopano nog niet kent, volgt hierbij een zeer korte introductie. Kopano is een software suite voor bedrijfsmatig samenwerken. Het bestaat uit een backend (Kopano Groupware Core) en web en desktop client applicaties voor e-mail, agenda, contactpersonen, taken, notities en online vergaderen. Online vergaderen was al mogelijk, maar met de nieuwe Meet applicatie wordt hier een flinke vernieuwingsslag doorgevoerd. Zo kan er met meer mensen tegelijk worden vergaderd en is de applicatie een stuk efficienter omdat gebruik wordt gemaakt van het inmiddels door (nagenoeg) iedere browser ondersteunde WebRTC. Meet werkt als webapp op zowel mobiele telefoons als lap- en desktops.

Screenshot van de gebruiksvriendelijke user interface van de Kopano web applicatie

In tegenstelling tot concurrerende SaaS oplossingen zoals Microsoft Office 365 en Google G-suite, richt Kopano zich op bedrijven die hun kantoorautomatisering liever zelf hosten. Een belangrijke drijfveer hierachter is privacy. Met Kopano weet je zeker dat alle data op je eigen servers in je eigen datacenter staat en dat er, mits je je IT-omgeving goed beveiligd, niemand anders aankomt. Je hebt daardoor volledig controle. Kopano is 100% open source en het verdienmodel van het bedrijf is gebaseerd op de verkoop van licenties en support. Door middel van diverse plug-ins en integraties kan Kopano worden uitgebreid met bijvoorbeeld Nextcloud, Owncloud of Seafile voor bestandsbeheer en -deling. Voor (groeps)chat kan worden gekoppeld met Mattermost en voor het maken en bewerken van tekstbestanden, spreadsheets en presentaties kan worden geïntegreerd met LibreOffice Online. De suite heeft hierdoor een compleet aanbod in huis om modern, veilig en vertrouwd te kunnen samenwerken.

Terug naar Kopano Connect. De Meet applicatie is het eerste product dat gebaseerd is op een volledig vernieuwde architectuur. Omdat in de afgelopen jaren diverse nieuwe frameworks, programmeertalen en (web)standaarden zoals React, het eerder genoemde WebRTC, OpenID Connect en Oauth 2.0 beschikbaar zijn gekomen, hebben de ontwikkelaars besloten om de applicaties stuk voor stuk om te bouwen zodat ze volop gebruik kunnen maken van deze technologie. Het nieuwe fundament zorgt voor onder andere verbeterde beveiligingsmogelijkheden (waaronder 2-factor authenticatie), performance en compatibiliteit. Door gebruik te maken van diverse web-standaarden wordt de suite bruikbaar als zogeheten Progressive Web Application (PWA). Hierdoor zijn de applicaties straks op (vrijwel) alle verschillende OS-en en mobiele telefoons bruikbaar, zonder dat er een aparte client applicatie geïnstalleerd hoeft te worden.

Overzicht van de Kopano Groupware Core backend

Daarnaast is de laatste versie van Kopano Groupware Core voorzien van een nieuwe REST API, waardoor communicatie en integratie met andere applicaties eenvoudiger wordt. Dit past natuurlijk goed bij het open karakter van de suite.

Met de release van Kopano Groupware Core 8.7.0 en Kopano Meet hebben heeft de eerste lichting van de nieuwe generatie dus de vuurdoop gekregen. De kalender app staat nu in de steigers en zal naar verwachting eind 2019 het levenslicht zien. Later volgt ook de rest van de suite.

Nieuwsgierig geworden en wil je Kopano eens uitproberen? Je kunt kosteloos met de community editie aan de slag via https://kopano.io/

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...