Linux als alternatief voor Windows 7

Per vandaag, 14 januari 2020, staakt Microsoft de beveiliging van Windows 7. Hierdoor krijgen hackers vrij spel. Maar in heel Nederland draait 15% procent van de computers nog altijd op Windows 7. Wat nu?

Staking ondersteuning Windows 7

Al sinds 2015 waarschuwt Microsoft met het staken van de ondersteuning. Sinds dat jaar stopte Microsoft met de reguliere updates van Windows 7. Tot nu toe bracht het nog wel cruciale beveiligingsupdates uit. Maar dat is vanaf vandaag niet meer. Hierdoor wordt de software niet beschermd, worden veiligheidslekken niet gedicht en virusbeschermers niet geüpdatet. Oftewel: computers met dit verouderde besturingssysteem zijn vatbaarder voor cyberaanvallen.

Was je hier niet van op de hoogte? Dan heb je iets gemist. Gebruikers krijgen sinds maart vorig jaar bij het opstarten regelmatig waarschuwingen te zien.
Hoewel Microsoft geen ondersteuning meer biedt voor Windows 7, blijven computers met dit besturingssyteem wel werken. Wees je wel bewust van de risico’s dat dit met zich meebrengt..

En hoe zit het dan met bedrijven?

Veel gemeenten en overheden werken nog met Windows 7. Zij kunnen tegen betaling ondersteuning krijgen tot en met januari 2023.

Alternatieven

Welke alternatieven zijn er, nu Windows 7 niet meer veilig is? Upgraden naar Windows 10 of overstappen naar Linux?

Alternatief 1: Upgraden naar Windows 10

Microsoft adviseert het gebruik van Windows 10 op een nieuwe computer om te profiteren van de nieuwste functies en verbeteringen in de beveiliging. Lees de veelgestelde vragen over een upgrade naar Windows 10.

Alternatief 2: Overstappen naar Linux

Het einde van Windows 7 is een uitgelezen moment om de verschillende besturingssytemen onder de loep te nemen. Uit een onderzoek van webwereld blijkt dat 32 procent van de gebruikers overstapt op Linux. De voordelen van Linux zijn:

  • Linux is gratis
  • Linux is flexibel
  • Linux is veilig
  • Linux is snel
  • Linux is makkelijk
  • Lange ondersteuning

Probeer Linux

Misschien wil je op safe spelen en kies je voor de upgrade naar Windows 10. Weet dat het je niks kost om het systeem te proberen. Bevalt Linux niet? Dan ben je zo weer terug bij Windows.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...