Maak kennis met: Ton Kersten

In een serie van blogs maak je kennis met de medewerkers van AT Computing. In deze blog: Ton Kersten, trainer, consultant en Ansible-goeroe.

Wie ben je en wat is je achtergrond?

Mijn naam is Ton Kersten en ik woon in Groesbeek. Ik ben getrouwd met Noortje.

Mijn opleiding is HTS Technische Computerkunde in Venlo. Hier ben ik ook besmet geraakt met het UNIX virus (1986). De opleiding is vergelijkbaar met een moderne HBO Bachelor Informatica en Elektronica (TCK is een combinatie van hardware en software).

Na mijn studie heb ik 3 jaar als systeemprogrammeur op IBM mainframes gewerkt, bij Philips in Eindhoven. Daarna heb ik in totaal 10 jaar in ziekenhuizen gewerkt (Dekkerswald in Groesbeek en CWZ in Nijmegen) als netwerkbeheerder en UNIX specialist. In die periode, 1992, ben ik ook begonnen met Linux.

Wat zijn jouw expertises?

Eigenlijk Linux en systeembeheer in het algemeen en configuration management in het bijzonder. Bij configuration management komt de laatste tijd steeds meer de nadruk op Ansible te liggen. De laatste paar opdrachten die ik gedaan heb, behelsde allemaal het omzetten van een Puppet omgeving naar een Ansible omgeving.

Wat doe je bij AT Computing?

Ik ben docent en consultant en afhankelijk van de vraag zit ik meer in de ene rol dan de andere. Ik word bij klanten gepositioneerd als consultant op het gebied van alles wat maar met Linux te maken heeft. Maar, meestal heeft dat direct of indirect met Ansible te maken. Als docent geef ik de basistraining Linux deel 1, Shell scripting (Linux deel 2), Python en Ansible. Ook ben ik verantwoordelijk voor de inhoud van de Ansible training en voor het bijbehorende materiaal.

Wat vind je leuk aan je werk?

Dat is eigenlijk heel simpel. Een meer afwisselende baan vind je nergens. De ene dag sta ik voor de klas, dan zit ik bij een klant een consultancy-klus te doen en de dag erna ben ik thuis bezig met het ontwikkelen van de Ansible training. Momenteel worden de steigers gebouwd voor een tweede Ansible training, de advanced variant. Dit ga ik doen in samenwerking met Jan-Piet Mens, een absolute autoriteit op Ansible gebied.

Aan welk project heb je recentelijk gewerkt?

Het laatste grote project hebben Stefan en ik samen gedaan. Het betrof hier een uit de hand gelopen Puppet omgeving die alleen nog begrepen werd door iemand die eigenlijk geen tijd had om er naar te kijken. Wij hebben deze compleet omgezet naar een begrijpbare Ansible omgeving.

Aangezien ik zowel Puppet als Ansible “spreek” heb ik de Puppet modules redelijk een-op-een omgezet naar Ansible rollen en daar de eerste tests op gedaan. Daarna heeft Stefan de laatste puntjes op de ‘I’ gezet en de gebruikers-test en implementatie verzorgd.

Je staat binnen AT Computing bekend als de Ansible Goeroe (of is dit ‘to much’?)

Normaal genomen zou ik zeggen dat het inderdaad wat ‘to much’ is, want zoals alle AT’ers heb ik last van, al dan niet valse, bescheidenheid. Maar als ik kijk naar de vragen die wij als AT op het gebied van Ansible binnenkrijgen en waar deze vandaan komen, dan denk ik dat het wel waar is. Mijn contacten met Red Hat medewerkers en andere Ansible adepten worden steeds hechter en ik word steeds vaker gepolst over diepgaande Ansible problematiek. Ook internationaal. Dit maakt de samenwerking met andere Ansiblers ook steeds uitgebreider.

Twee jaar terug schreven we een blog over het succes van Ansible. Wat is er veranderd in de afgelopen twee jaar?
Er zijn aardig wat dingen veranderd. Ansible is werkelijk compleet ontploft, het wordt ontzettend gepromoot door Red Hat en daar zie je nu de resultaten van. Ook heeft Red Hat een complete organisatie opgetuigd om de community te ondersteunen. Ik als Meetup organisator krijg alle steun van Carol Chen van Red Hat en zij probeert ons continue te voorzien van interessante sprekers. Dit maakt het organiseren van een Meetup een stuk eenvoudiger.

De keerzijde..

Maar er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille. Omdat Ansible zo populair is geworden en nog dagelijks groeit is het eigenlijk een beetje uit zijn voegen gebarsten. Hierdoor blijven patches en bug-reports vaak lang liggen, wat weer tot gemor lijdt. Dit fenomeen is bij Red Hat zeer in het vizier en in Ansible 2.10 wordt daar ook danig aan gewerkt. Een hele hoop modules die nu door Red Hat beheerd worden (omdat ze in de Ansible source-boom zitten) die worden apart gezet en de makers van die modules worden zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Hierdoor verwacht Red Hat dat de werkdruk afneemt en dat patches en bug-fixes een veel lagere doorlooptijd krijgen.

Welke ontwikkelingen in de open source wereld houden jou bezig? Welke uitdagingen zie je?

Ik blijf continue de open source wereld volgen, zeker op het gebied van configuration management. James Shubin heeft hele interessante ideeën, die hij onderbrengt in zijn tool MgmtConfig. Dit neemt nog geen echte vlucht, maar de principes zijn erg vooruitstrevend. Zo zie je langzaam maar zeker steeds meer van dit soort programma’s verschijnen, sommige beter dan anderen.

Ook zie je steeds meer een open source trend ontstaan in de Microsoft wereld, ook in Windows zelf. Het Windows Subsystem for Linux is een complete Linux omgeving binnen een Windows machine. Dit was een aantal jaren zeker niet mogelijk geweest. Ook dat Microsoft steeds meer de open source wereld omarmt is een goede zaak.


Wil je kennismaken met het AT Team? Hier vind je alle “Maak kennis met” blogs. Wil je meer weten over AT Computing? Bekijk dan de over ons pagina.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...