NLUUG Voorjaarsconferentie 2017

Ik bezocht de voorjaarsconferentie van de NLUUG, 16 mei jl. en hieronder volgt een impressie. Uit het goed gevulde programma koos ik een paar bijdragen om hieronder aan de orde te stellen in de hoop dat dit voor jou aanleiding is om ook eens zo’n conferentie te bezoeken.

De video-registraties van de lezingen zijn inmiddels beschikbaar.

Jane Stewart Adams :: Simple, Distributed, Scalable

What ants, starlings, and slime mold can teach us about computers. Te midden van de geprojecteerde teksten kwam ineens een video van een zwerm spreeuwen voorbij, daarna de tekst “TCP/IP”, en bij die combinatie moest ik denken aan de collision detection in de datalink-laag van het OSI-model (CSMA/CD). Ik zou de presentatie tekort doen als ik deze hier zou samenvatten: bekijk de video!

Cor Nouws :: LibreOffice en Collabora Online

Stel: je wilt LibreOffice gebruiken op een Chromebook. In dat geval kun je het niet als standalone-applicatie gebruiken, zoals op een gewone PC met een gewoon OS: Je bent dan aangewezen op de browser in ChromeOS (of een extensie voor die browser).

Het omgaan met documenten in een browser, en dus impliciet op alle apparaten (smartphones, tablets, Chromebooks, Chromeboxen en die gewone PC) heeft meer om het lijf dan die standalone applicatie met lokale opslag.

In de browser wordt het document als tegels op een canvas gepubliceerd en de directe gebruikersinterface (tekst intikken, selecties) is een transparante laag, die net als de bedieningselementen gemaakt is in JavaScript. Dankzij de LibreOfficeKit kun je hiervoor vrij simpel zelf gebruik maken van een installatie in de private cloud (op je eigen servers), maar je kunt ook mijncloudoffice.nl gebruiken (een puur Nederlandse dienst) of CollaboraCloudSuite.com van het bedrijf Collabora Productivity. Dat bedrijf levert een grote bijdrage aan de LibreOffice-code en het is tevens de drijvende kracht achter LibreOffice Online (95+% van de code).

Verder werkt LibreOffice in de cloud dankzij de integratie met diverse diensten voor documentopslag (ownCloud/Nextcloud, Sealfile, Kolab, Pydio) doordat hierbij het WOPI-protocol gebruikt wordt (Web Application Open Platform Interface).

Authenticatie en autorisatie liggen bij de cloud, voor de samenwerking moet er een authenticatie token naar LibreOffice Online worden gezonden. Omdat je steeds te maken hebt met dat ene backend (die functioneel gelijk is aan de standalone toepassing) profiteer je meteen van de bijbehorende voordelen: bestandsformaatondersteuning, weergave, snelle ontwikkeling en grote functierijkdom e.d.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...