De populariteit van ATOP groeit. Een interview met ontwikkelaar Gerlof Langeveld.

Gerlof Langeveld, docent en consultant bij AT Computing, is de ontwikkelaar van performance monitoring tool ATOP. Hij ontwikkelde de tool sinds 2001 voor eigen gebruik, maar inmiddels wordt ATOP wereldwijd veelvuldig gebruikt. ATOP is zelfs zo populair dat Gerlof onlangs een cursus gaf bij Oak Ridge National Laboratory, waar ATOP wordt gebruikt om de performance van supercomputer Titan te monitoren. “Dat is toch wel een hele leuke spin-off van zo’n project”, zegt hij bescheiden.

ATOP is ontstaan vanuit de eigen behoefte van Gerlof. “Ik deed en doe veel met het analyseren van computers die te langzaam zijn. Je wilt dan weten waarom ze te langzaam zijn terwijl ze voor je gevoel sneller kunnen. De performance monitoring tools die er waren voor Linux waren voor mij niet goed genoeg. Dus ben ik in 2001 begonnen om zelf een tool te schrijven. Dat werd ATOP.”

Steeds bredere uitrol

De groei en populariteit van ATOP ging slow maar steady. “Ik heb de tool eerst voor mezelf gehouden en later publiekelijk gemaakt voor downloads op internet. In de loop der jaren is ATOP uitgegroeid tot een behoorlijk grote tool. Veel Linux distributeurs leveren ATOP mee met standaard distributies. Dus mensen kunnen ATOP nu niet meer alleen bij mij downloaden, ze verkrijgen de tool ook uit de eigen Linux distributie.” Gerlof is blij met de steeds grotere acceptatie van ATOP. “Dat is toch best eervol. Open source is over het algemeen niet betaald. Je steekt er zo veel werk in omdat je dat zelf wilt. Het is dus heel leuk als zoiets een succes wordt. Er zijn ook veel artikelen over ATOP verschenen in vakbladen.” ATOP wordt over de hele wereld gebruikt, vertelt Gerlof. “Ik krijg dagelijks mails van gebruikers, maar of er tienduizenden gebruikers zijn, dat durf ik niet te zeggen.”

Meer mogelijkheden

Het succes van ATOP is te verklaren door de uitgebreide mogelijkheden, denkt Gerlof. “Er zijn wel soortgelijke monitoringstools, maar die houden geen gegevens uit het verleden bij. Dan kun je zien wat er nú aan de hand is op het systeem, maar dan moet je ook een systeem hebben dat nu langzaam is. Als systeembeheerder hoor je vaak pas later van je gebruikers dat het systeem ‘gisteren om kwart over drie’ langzaam was. Dan kun je dus niet meer achterhalen wat er toen gaande was. Dat kan met ATOP wel. ATOP houdt permanent alle gegevens bij en je kunt weken terugkijken in de data, dat doet geen enkele andere tool.” Ook houdt ATOP meer gegevens bij dan andere tools doen: “zaken als hoe druk je disk het heeft en hoe druk je netwerk het heeft. Dat geeft een meer compleet beeld van de mogelijke bottleneck.”

Cursus bij Oak Ridge National Laboratory

Soms loopt zakelijke en privé door elkaar heen, en datzelfde geldt voor ATOP en Gerlofs werk bij AT Computing. “ATOP is een persoonlijk project van mij, maar ik geef ook de cursus ‘Linux Performance Analysis and Tuning’ voor AT Computing. Die is voor een groot deel gebaseerd op wat je met ATOP kunt meten en hoe je ATOP kunt gebruiken. Door deze cursus ben ik recent ook bij Oak Ridge National Laboratory terecht gekomen. Dat is een Amerikaans nationaal onderzoeksinstituut op nucleair gebied. Zij gebruiken ATOP veelvuldig en lazen over de cursus. Daarop hebben ze mij gevraagd om naar Amerika te komen en een vijfdaagse cursus te komen geven voor tien van hun mensen. Ze doen daar veel met high performance computing; getallen kraken met hele zware computers voor wetenschappelijke doeleinden. Daar gebruiken ze ATOP dus bij en daarom wilden ze kennisuitbreiding.”

Inzicht in plaats van trucjes

De cursus bij Oak Ridge National Laboratory was een bijzondere ervaring. “Ik ben daar wel een beetje als goeroe onthaald en gelukkig waren ze ook heel tevreden. Al die performancetools, ook ATOP, spugen een heleboel getallen uit, en veel mensen weten niet wat zo’n getal betekent en welk mechanisme er achter zit. Daar gaat de cursus over. Mensen leren de diepere achtergronden van Linux zodat ze snappen wat die tellers beteken en er ook combinaties mee kunnen maken. Ik probeer inzicht bij te brengen i.p.v. trucjes. Je moet de gegevens leren lezen en gebruiken. Daar heeft de cursus goed aan voldaan, hoorde ik terug. De cursisten zagen nu samenhang en begrepen beter hoe het Linux systeem werkt. We doen altijd een evaluatie achteraf waarbij de cursus merendeels als ‘excellent’ werd beoordeeld.”

Van elkaar leren

Gerlof heeft zelf ook geleerd van zijn ervaring in Amerika. “Dit was een compleet andere omgeving dan ik normaal gewend ben. Die supercomputers waar ze daar mee werken, dat is zo’n andere schaalgrootte! Ik heb nu ook ideeën hoe ik ATOP kan uitbreiden met zaken die heel specifiek belangrijk zijn in zo’n grote omgeving. Ze gebruiken daar ook echt andere hardware. Dat waren dingen waar ik nog geen kaas van gegeten had en die ik nu verder ga onderzoeken. Zo ontstaat een hele leuke wisselwerking.”

Ambities

Gerlof heeft ambitie om ATOP in technische zin verder uit te breiden en nog gangbaarder te maken. “Het zou mooi zijn als ATOP bij alle distributies standaard meekomt. Nu gebeurt dat al veel, maar nog niet altijd. Het blijft gewoon leuk om er mee bezig te zijn en tijd in te steken, zeker als daardoor dit soort kansen op je pad komt. Anders was ik nooit uitgenodigd om naar Amerika te komen en in de toekomst wellicht nog vaker die kant op te mogen. Dat is toch heel bijzonder.”

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...