SNMP monitoring via Zabbix

Inleiding

In dit blog leg ik uit hoe je auto-discovery kunt gebruiken om meerdere Dell Equallogic systemen in een SAN Group in de gaten te houden. SNMP leest de status van de Equallogic uit. Auto-discovery is een methode die Zabbix biedt om automagisch checks aan te maken op bijvoorbeeld alle aanwezige disks en partities, alle poorten in een netwerk-switch of, zoals in dit verhaal, alle Equallogic systemen in 1 SAN group.

Om het verhaal niet te lang te maken, wordt het opgedeeld in 3 korte blogs.

Deel 1 is hier te vinden.

Deel 2: SNMP

SNMP (Simple Network Management Protocol) is een netwerkprotocol om apparatuur te beheren via het netwerk. SNMP kan worden gebruikt om informatie uit te lezen, maar ook om instellingen te wijzigen. Ook kan een machine zelf via SNMP meldingen versturen, wanneer problemen optreden (traps). SNMP toegang kan (slechts minimaal) worden beveiligd door een wachtwoord te gebruiken voor lees- of schrijftoegang. Dit wachtwoord wordt ook wel ‘community’ genoemd. Er is meestal een aparte community voor leesacties en voor schrijfacties naar een machine. De community voor alleen lezen is gewoonlijk ‘public’.

Elk SNMP element krijgt een OID (Object Identifier) als naam. De OID’s zijn ondergebracht in een hierarchische structuur. Elk element uit deze structuur bestaat uit een getal. Elementen worden gescheiden door punten. Veel OID’s zijn al voorgedefinieerd, bijvoorbeeld: .1.3.6.1.2.1.1.5 (.iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2.system.sysName) geeft de naam van het systeem terug. Een fabrikant kan zijn eigen OID aanvragen om daaronder informatie te kunnen leveren over zijn specifieke systemen.

Om niet te verdwalen in deze brei van nummers worden MIB (Management Information Base) bestanden gebruikt. Hierin staan definities van elk OID, waarbij bij elke OID een naam wordt vermeld, het datatype en de mogelijke waardes, samen met een korte beschrijving. MIB’s voor Dell Equallogic systemen kunnen worden gedownload van de Equallogic support site, maar zijn ook te vinden op Internet, als je goed zoekt. Plaats extra MIB bestanden in de directory /usr/share/snmp/mibs.

Zelf gebruik ik mbrowse (zie http://sourceforge.net/projects/mbrowse/) om een apparaat uit te lezen. Mbrowse leest de aanwezige MIB bestanden en toont de namen bij OID’s. Mbrowse leest bij het opstarten alle MIB’s in de directory /usr/share/snmp/mibs (zoals ook vele andere SNMP utilities).

Een andere manier om informatie van een systeem of apparaat op te vragen via SNMP is via de commandline. Met name snmpwalk en snmpget (onderdeel van het pakket net-snmp-utils op mijn Fedora systeem) zijn handig. Deze programma’s kunnen ook in scripts worden gebruikt. snmpwalk wordt gebruikt om vanaf een bepaald OID de hele boom daaronder op te vragen. Met snmpget kun je 1 enkele waarde opvragen. Dit gebruik je als je al precies weet welk OID je wilt bekijken.

Installeer het pakket net-snmp om een SNMP daemon op je PC te draaien. Zorg er voor dat alleen de volgende regels actief zijn in het configuratiebestand /etc/snmp/snmpd.conf:

com2sec notConfigUser  default     public
group  notConfigGroup v1       notConfigUser
group  notConfigGroup v2c       notConfigUser
view  roview     included    .1
access notConfigGroup ""   any    noauth  exact roview none none
syslocation AT Computing
syscontact Ivo <ivo@localhost>

In dit voorbeeld is een read-only community gemaakt ‘public’ die alle informatie over het systeem mag lezen. Start de snmp server door middel van: systemctl restart snmpd

Je kunt nu grafische tools, zoals mbrowse, of de command-line tools gebruiken om informatie over je Linux systeem op te vragen. Probeer eens de volgende commando’s om te zien wat voor informatie je via SNMP op kunt halen:

 • snmpget -v 2c -c public 127.0.0.1 .1.3.6.1.2.1.1.1.0
 • snmpget -v 2c -c public 127.0.0.1 .1.3.6.1.2.1.1.3.0
 • snmpwalk -v 2c -c public 127.0.0.1 .1.3.6.1.2.1.2.2.1.2

Er zijn veel andere apparaten die je ook via SNMP kunt benaderen, zoals printers, netwerkapparatuur, een UPS, etc. Cacti is een handig programma om statistieken van apparatuur over langere tijd te bewaren en te analyseren. Je
kunt van een switch bijvoorbeeld heel eenvoudig de belasting van elke poort afzonderlijk opslaan en bekijken. Zie: www.cacti.net.

In deel 3 gebruiken we Zabbix om een Dell Equallogic systeem te monitoren. Hierbij kunnen bijvoorbeeld alle members van een SAN automatisch bepaald worden.

Zie voor meer informatie over SNMP:

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...