Toekomst van programmeertalen

Het zijn gouden tijden voor programmeurs en developers. Niet alleen blijft het aanbod banen groeien, ook blijft de vraag naar nieuwe ontwikkel-skills toenemen. Dit komt doordat de programmeertalen volop in ontwikkeling zijn, waardoor er voor jou als IT professional veel nieuwe uitdagingen en kansen op de loer liggen. Ben je benieuwd naar ons beeld bij de koers voor de komende jaren? 

Een van de programmeertalen die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen is Go (oftewel Golang). Sinds 2007 wordt deze bij Google bedachte open source programmeertaal steeds verder ontwikkeld. Waar het in de beginfase nog leek op een kortstondige rage, is Go uitgegroeid tot een veel gebruikte taal onder ontwikkelaars van grote namen zoals Docker en Kubernetes. De populariteit van Go is voornamelijk te danken aan het gebruiksgemak en doordat de programmeertaal makkelijk te lezen is door andere developers. Dit was ook precies de visie die de leiders van het open source-project destijds voor ogen hadden.

Waar Go stevig aan de weg timmert, loopt de programmeertaal Python momenteel aan kop. Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar programmeurs die deze taal tot in de puntjes beheersen. Python wordt namelijk veel toegepast voor technologieën waar komende jaren steeds meer aandacht voor zal zijn: (REST) API’s, artificial intelligence, (big) data-analyse en cyber security-projecten.

Net als Python heeft ook de programmeertaal C zijn sporen ruimschoots verdiend. Na een dipje is de populariteit van C de laatste jaren weer toegenomen, waarschijnlijk door de opkomst van IoT en embedded (Linux). Op C gebaseerde programmeertalen zoals C++ en C# zijn erg populair bij bedrijven die niet behoren tot de ICT-sector. Verwacht wordt dat deze vraag de komende jaren alleen maar zal toenemen. Zeker in situaties waar performance van belang is of efficiëntie vereist door beperking in beschikbare resources zoals bijvoorbeeld CPU-capaciteit.

Talen en keus genoeg dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Java, Javascript, Visual Basic/.NET, Ruby, Perl, Swift of R….. Een leuke site die populariteit van programmeertalen in de gaten houdt is Tiobe.comUiteindelijk draait het schrijven van software om het beheersbaar maken van complexe vraagstukken. Doordat de ambities vanuit bedrijven steeds groter worden, zal dit de komende jaren op een steeds snellere en slimmere manier gaan gebeuren. Door deze overkoepelende trend komen de beperkingen van programmeertalen ook bloot te liggen. Het zou dan ook geen verrassing zijn wanneer er een aantal nieuwe programmeertalen gaan ontstaan de komende jaren.

Wil je je verder specialiseren in een van de programmeertalen? En ben je benieuwd welke programmeertaal past bij jouw niveau en specifieke wensen? Neem dan eens een kijkje in ons brede opleidingsaanbod.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...