Wat is een Linux distributie?

Er zijn miljarden apparaten die op basis van Linux draaien: mobiele telefoons, servers, netwerkapparatuur, stoplichten, pinautomaten, supercomputers, slimme thermostaten en er wordt zelfs gebruik van gemaakt in het International Space Station. Allemaal leuk, maar wat is Linux? En wat is een Linux distributie?

Linux kernel

Om met het eerste te beginnen: Linux is een door Linus Torvalds geschreven kernel. De kernel vormt het kloppende hart van een besturingssysteem en zorgt ervoor dat computerprogramma’s kunnen communiceren met elkaar en met de hardware (CPU, RAM, GPU disks, devices, etc. etc.). De eerste versie van de Linux kernel is op 17 september 1991 vrijgegeven. De kernel is geschreven in de programmeertaal C en is op basis van de GNU GPL v2 volledig open source. Iedereen mag daardoor de Linux kernel naar wens gebruiken en aanpassen. De Linux kernel is qua design en werking familie van Unix en POSIX compatibel.

Distributies

Omdat de kernel vrij en nagenoeg onbeperkt bruikbaar is, zijn er al snel partijen gekomen die de kernel hebben samengevoegd met andere (open source) software. Met alleen een kernel kun je immers niet zoveel als gebruiker. Hierdoor ontstonden zogeheten distributies. Een distributie bevat onder andere software voor een user interface (Gnome/KDE/LXQT), e-mail (Thunderbird), browsen op het internet (Firefox) of kantoorgebruik (LibreOffice). Ook kunnen bijvoorbeeld een webserver (Apache/Nginx) of tools voor systeembeheerders worden toegevoegd om de distributie voor gebruikers interessant te maken. Omdat iedereen vrij is zijn eigen distributie te maken en te publiceren, zijn er enorm veel verschillende distributies in omloop. Minstens 280, volgens Distrowatch. Voor de echte puristen is de juiste benaming van diverse distributies geen Linux distributie, maar een GNU/Linux distributie. Lees hier waarom.

APT, RPM & Zypper

Hoewel er een enorme diversiteit aan distributies bestaat, zijn er drie hoofdstromingen te definiëren die wereldwijd het meest gebruikt worden. Het onderscheid zit in de zogeheten package manager. Dit is de tool binnen de distributie die het mogelijk maakt om eenvoudig aanvullende software te installeren, zonder dat je alles zelf hoeft te compileren. Je kunt een package manager zien als de app store zoals je die ook op je smartphone hebt. Die van de Linux distributies was er echter al veel eerder! Naast het eenvoudig kunnen installeren van een ruim aanbod aan applicaties, zorgt de package manager er tevens voor dat de juiste aanverwante packages en libraries voor het betreffende besturingssysteem worden opgehaald, zodat er geen compatibiliteitsproblemen ontstaan of er randvoorwaardelijke zaken missen. Laten we eens kijken naar de drie stromingen.

APT

De eerste stroming is die van APT: Advanced Package Tool. APT zorgt primair voor het downloaden van software en bijbehorende dependencies. APT werkt samen met dpkg, wat bijhoudt waar alle bestanden precies op het systeem worden neergezet. APT is de standaard waarmee de distributie Debian werkt. Er zijn weer diverse distributies die gebaseerd zijn op Debian, zoals het populaire Ubuntu. Alle distributies die familie zijn van Debian werken met de APT package manager.

RPM

Aan de andere kant is er RPM: RPM Package Manager (voorheen Red Hat Package Manager). RPM doet functioneel ongeveer hetzelfde als APT, maar onder water werken ze beiden anders. De voornaamste distributie die gebruik maakt van RPM is Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Andere telgen uit deze familie zijn Fedora en CentOS.

Zypper

De derde variant is Zypper. Deze package manager wordt door SUSE gebruikt.

Upstream en downstream

In de praktijk zie je dat de verschillende distributies van dezelfde familie een verschil in snelheid hebben waarmee nieuwe versies van softwarecomponenten (en de kernel) worden toegevoegd. Distributies die dicht op de bron zitten en snel nieuwe versies opnemen, worden upstream genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld Debian, Fedora, CentOS en openSUSE. Deze distributies kunnen als “state of the art” worden gezien, maar zijn niet altijd de beste keuze in een omgeving waar support en stabiliteit van belang zijn. RHEL, Ubuntu en SUSE Linux Enterprise (SLES) zijn downstream en voeren updates van packages alleen door nadat ze grondig zijn getest en er support op kan worden gegeven. Wil je weten op welke versie van de Linux kernel jij draait? Open dan de terminal en type het commando uname -r.

Omdat een Linux systeem bestaat uit een collectie van duizenden software packages en je alle vrijheid hebt om te kiezen welke combinatie voor jou het prettigst werkt, kun je zelfs binnen een APT of RPM omgeving nog heel veel naar eigen hand zetten. Zit jouw favoriete pakket er niet bij voor de door jou gebruikte distributie? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om zelf te compileren, zonder tussenkomst van een package manager. Het kan zelfs nog gekker, met Linux from Scratch moet je zelfs het gehele besturingssysteem van de grond af aan zelf bouwen. Erg leerzaam, maar wees gewaarschuwd: het kan knap veel tijd kosten en veel frustratie opleveren!


Wil jij meer weten over Linux?

Wil jij meer leren over hoe Linux werkt? Volg dan zeker onze Unix/Linux deel 1 training.
Ben je al ervaren met Linux en wil je meer doen met bijvoorbeeld AWK, SED en de Shell? Bekijk dan eens Unix/Linux deel 2.

Heb je behoefte aan advies over of hulp bij het werken met of implementeren van een Linux distributie? Onze consultants kunnen je helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...