Wat is nieuw in Red Hat Enterprise Linux 8?

Door Vincent Lamers

Op 7 mei is Red Hat 8 uitgebracht. De Techday van Red Hat op 18 juni 2019 stond in het teken van deze release. In deze blog wil ik kort de voornaamste wijzigingen in RHEL 8 toelichten.

LifeCycle support

In RHEL 5, 6 en 7 bestond de life cycle support uit vier fasen. Dit is in RHEL 8 teruggebracht naar 3 fasen. Full support, Maintenance support en Extended Life Phase. Full support loopt 5 jaar en biedt volledige ondersteuning op het OS. De maintenance support loopt ook nog eens 5 jaar. Deze fase biedt geen software verbeteringen, maar verder alles dat de full biedt. Extended Life Phase plakt er nog 2 jaar aan vast. In totaal loopt het dus 12 jaar door totdat een RHEL versie volledig uit support is.

Appstreams

In Red Hat 8 zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd waarbij de nadruk ligt op development en cloud. Een van de veranderingen is de manier waarop RHEL 8 omgaat met repositories. In RHEL 8 worden nu standaard 2 package repositories geactiveerd. Namelijk de BaseOS repo met alle OS relateerde packages en een application stream repository. De appstreams geven toegang tot alle applicaties die je voorheen bijvoorbeeld in RHSCL of de Extra repositories zou zoeken. Deze Appstreams kun je zien als virtuele repositories binnen de application stream repository. De techniek die gebruikt wordt om dit mogelijk te maken is gebaseerd op de Modularity Repository Feature. Deze feature zit in dnf, de standaard package manager van Fedora. In RHEL 8 heeft yum een upgrade gekregen wat in principe inhoudt dat dnf wordt gebruikt en yum is gesymlinked naar dnf.

yum module list
yum module install <packagename>

LVM Bootable snapshots

In RHEL 7.5 is de Boom utility geïntroduceerd. In RHEL 8 is deze standaard aanwezig. Met Boom kun je bijvoorbeeld een bootable snapshot maken van je root logical volume. Hoe ga je te werk? Eerst maak je een snapshot van je root logical volume (standaard lvm tooling). Daarna gebruik je Boom (Boot Manager) om voor dit snapshot een bootentry te maken dat na rebooten zichtbaar is in het grub menu. Vervolgens kun je dus booten van je snapshot. Erg praktisch als je niet zeker van je zaak bent en binnen je OS even snel een fallback mogelijkheid wil creëren. Vervolgens kun je met lvconvert –merge je snapshot weer mergen met het oorspronkelijke root LV.

XFS Copy-on-write

Deze functionaliteit maakt het mogelijk om datablokken met meerdere bestanden te delen. Dat kan voor performance winst zorgen maar ook aardig wat disk space besparen. Normaal zal het cp commando simpelweg alle datablokken kopiëren van het ene bestand naar het andere bestand. In XFS is de copy-on-write feature standaard onder RHEL 8 actief. Met xfsinfo zul je dit terugvinden in de output: reflink=1. Hierdoor kun je dus gebruik maken van cp --reflink <source> <target>. Een file van bijvoorbeeld 1Gb zal na kopiëren (middels –reflink) geen nieuwe file van 1Gb opleveren omdat de blokken gelijk zijn. Zodra je wijzigingen doorvoert zullen alleen die wijzigingen worden weggeschreven naar disk. Wat inhoudt dat je dat dus uiteindelijk terugziet in het aantal bytes dat hiervoor wordt gealloceerd op disk.

Cockpit

Vanaf RHEL 8 is Cockpit aanwezig. Dit is een web console die in principe de CLI zou kunnen vervangen. Tenminste, dat is wat Red Hat tijdens Techday verkondigde. De demo op Techday gaf een aardig beeld van de mogelijkheden. De console ziet er erg verzorgt uit en is veelzijdig. Je ziet in de vele functionaliteiten van Cockpit terug dat ze bij RHEL 8 inzetten op virtualisatie en Cloud. De virt-manager zal uiteindelijk verdwijnen en opgaan in Cockpit. Dat zal nog niet in RHEL 8 zijn. Verder willen ze het de developer makkelijker maken door met Cockpit een alternatief te bieden voor de CLI. Ik vraag me of tot hoeverre dit in de praktijk het geval zal zijn. Het is in ieder geval wel goed om te zien dat er een web console is waarbinnen je een groot deel van de configuratie in het OS kan managen. Sowieso is het goed om te zien verschillende grafische interfaces gemigreerd zijn naar de Cockpit (bijv firewall-config of authconfig-gtk etc.) Ik begreep wel dat nog niet alles 100% overgenomen is. Zo zijn er bepaalde dingen in virt-manager die nog niet vanuit Cockpit kunnen. Dus daarvoor heb je nog steeds virt-manager nodig. Dat lijkt een kwestie van tijd.
Een mooie feature in Cockpit is session recording. Hiermee kun je op basis van filtering complete ssh sessies vastleggen en op een later moment afdraaien. De betreffende gebruiker waarvan de sessie wordt opgenomen krijgt via MOTD daarover een melding te zien.

Image builder

Via de web console (Cockpit) kun je ook custom images bouwen. Je begint met een blueprint. In de blueprint leg je o.a. vast welke packages je wilt gebruiken. Dependencies worden automatisch tijdens het build process meegenomen in de image. Vervolgens geef je aan welk type image het moet worden. Bijvijvoorbeeld voor AWS, Azure, Openstack, VMware of QCOW2 voor KVM. Best handig.

Docker

In RHEL 8 is het Docker package vervangen door de container tools module. Deze bestaat uit Podman, Buildah en Skopeo. Podman is wat je gewend bent met docker cli. Buildah is de build tool dat o.a. controle geeft over de image layers. Skopeo is de interface tussen de registry servers en container hosts. In principe zorgt Skopeo voor singing, de verificatie van container images.

Uiteraard zijn er nog veel meer nieuwe features in RHEL 8 toegevoegd. Maar deze vond ik de moeite om kort toe te lichten. Nog een laatste tip die tijdens Techday voorbijkwam. Activeer insights op je machines. Insights geeft inzicht in je systeem en kan proactief acteren op security en performance issues. Tijdens de sessies bleek dat weinig toehoorders hiervan bewust waren.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...