Welke Linux training past bij jou?

AT Computing is in Nederland beroemd geworden vanwege de Linux/UNIX Deel 1 training. Al vanaf 1985 brengen we cursisten met deze training de concepten, opzet en werking van Posix-compatibele besturingssystemen bij. Je leert de belangrijkste commando’s van de command line interface (CLI) en krijgt een kijkje achter de schermen: wat voert de computer precies uit wanneer je een commando geeft?

Maar welke Linux training past bij jou?

Linux/UNIX Deel 1 is distributie agnostisch: het maakt niet uit of je na de training gaat werken met een distributie op basis van rpm/yum (RHEL, Fedora, CentOS), apt-get (Debia, Ubuntu), zypper (OpenSUSE/SLES) of ieder ander OS dat de Linux-kernel gebruikt. Door deze onafhankelijkheid vormt het de perfecte kennismaking met Linux en de CLI. Na de training ben je beter in staat om te bepalen hoe je verder wilt met het vergroten van je vaardigheden. Je kunt hierbij grofweg twee kanten op: verder specialiseren in Linux of aan de slag met een keur aan open source tools die Linux als OS gebruiken.

Ga je voor dat laatste dan kun je bij AT Computing bijvoorbeeld de Docker Fundamentals, Ansible Configuration Management, Version Control with Git of Kubernetes Fundamentals trainingen volgen. Wil je dieper de wereld van Linux in? Dan is Linux/UNIX Deel 2 waarschijnlijk wat je zoekt. Het gebruik van diverse shells (Bourne Shell, Korn Shell, C Shell en bash), de stream editor sed en scripttaal awk komen bij deze training uitgebreid aan bod.

Voor echte specialisten hebben we een training waarbij je leert hoe je de performance van een Linux systeem kunt analyseren en optimaliseren: Linux performance analysis and tuning

Linux systeembeheer

Is het je ambitie om Linux systeembeheerder te worden? Dan zijn de door ons verzorgde trainingen om Linux Professional Institute gecertificeerd te worden interessant om te bekijken. Je kunt hierbij aan de slag met LPI 101 en LPI 102. Tijdens deze trainingen komen diverse onderwerpen aan bod waar je dagelijks mee van doen krijgt als je een Linux-server beheert. Denk aan filesysteembeheer, gebruik van de commandoregel (de shell), een Linux systeem installeren, algemeen software beheer, en procesbeheer. Voor LPI 101 geldt dat er geen specifieke voorkennis veriest is. Na het volbrengen van deze trainingen kun je examens doen, wat je na het succesvol afronden van de examens LPIC1 gecertificeerd maakt. De LPI is een wereldwijd werkende, onafhankelijke instantie die distributie agnostische Linux certificeringen uitgeeft. Hiermee kun je dus aantonen dat je over gedegen kennis en kunde beschikt.

Red Hat

Een andere optie is om naar de in de markt veelgevraagde Red Hat certificeringen te kijken. Omdat AT Computing onafhankelijk is en wil blijven, bieden wij deze trainingen niet zelf aan, maar kun je deze volgen via onze zustermaatschappij Vijfhart IT-Opleidingen (zij zijn officieel Red Hat trainingspartner). Steeds meer (groot-zakelijke) bedrijven vragen in hun vacatures om een Red Hat certificering. Dit komt enerzijds om dat Red Hat Enterprise Linux een veelgebruikte distributie is, anderzijds staan de Red Hat examens erom bekend dat ze praktijkgericht zijn en dus daadwerkelijk toetsen of je in staat bent om problemen adequaat op te lossen.

Certificeringen

De certificeringen van Red Hat kennen drie niveaus. Het eerste niveau is RHCSA (Red Hat Certified System Administrator). Hierbij wordt getoetst of je alle vaardigheden beheerst die je nodig hebt tijdens dagelijks beheer van een server met Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Niveau 1:
Om het RHCSA examen (EX200) te behalen bestaat het officiële Red Hat curriculum uit twee trainingen van ieder vijf dagen: Red Hat System Administration I (RH124) en Red Hat System Administration II (RH134). Onze ervaring is dat deze trainingen erg pittig zijn als je nog geen of weinig ervaring hebt met Linux. Ons advies is in dat geval om eerst een Linux/UNIX Deel 1 training te volgen voordat je met RH124 aan de slag gaat. Ben je al zeer ervaren en wil je je RHCSA gaan behalen? Dan heeft Red Hat ook een Rapid Track Course (RH199). Deze course duurt vier dagen.

Niveau 2:
Niveau twee is RHCE (Red Hat Certified Engineer). Om RHCE te kunnen worden moet je in bezit zijn van de RHCSA certificering. Daarnaast wordt getoetst of je in staat bent om beheersprocessen en andere taken te automatiseren, systemen te integreren en configuratie-management op basis van Red Hat Ansible toe te passen. Er zijn op dit moment tijdelijk twee paden naar RHCE toe: op basis van RHEL7 via EX300 of op basis van RHEL8 via RH294 en EX294.

Niveau 3:
Heb je je RHCE examen behaald? Dan kun je door naar het hoogste certificeringsniveau: RHCA (Red Hat Certified Architect). Om RHCA te worden dien je vijf Red Hat certificeringen in vijf verschillende specialismen te volbrengen én te onderhouden (ze verlopen na 3 jaar). Je zult als RHCA dus ongeveer tweemaal per jaar een examen moeten doen. Op dit niveau is het afnemen van een Learning Subscription een slimme investering. Hierbij heb je niet alleen de beschikking over al het officiële trainingsmateriaal van Red Hat om je zelfstandig op de examens te kunnen voorbereiden, ook krijg je toegang kennisportalen met uitgebreide (detail) informatie over de diverse Red Hat producten. Heb je je RHCA eenmaal behaald dan krijg je van Red Hat maar liefst 50% korting op het verlengen van je abonnement.


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over welke Linux training het beste bij jou past? Of heb je vragen over andere trainingen? Onze adviseurs helpen je graag verder. Neem contact met ons op.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...