Red Hat Forum – Hybride cloud, multi-cloud & containers

Op woensdag 3 oktober 2018 vond het Red Hat Forum 2018 plaats in Breda. Deze reizende bijeenkomst van Red Hat is bedoeld om de wereld kennis te laten maken met nieuwe producten en ontwikkelingen binnen Red Hat en haar partner-firma’s. Deze editie stond voor een aanzienlijk deel in het teken van een zeer ambitieus partnership. Daarnaast waren voornamelijk cloud en containers onderwerp van gesprek.

Microsoft

Wie een jaar of tien geleden voor een paar Euro bij een boekingskantoor een weddenschap had afgesloten dat Red Hat en Microsoft in 2018 op strategisch niveau een partnership zouden hebben zou toen niet alleen hard uitgelachen zijn, maar nu ook stinkend rijk. Het zegt vooral veel over de enorme koerswijziging van Microsoft. Waar voormalig CEO Steve Ballmer alles wat open source is meermaals publiek te schande maakte, heeft opvolger Satya Nadella op zijn beurt publiekelijk de liefde verklaart aan Linux. Het partnership met Red Hat is meer dan een PR-stunt. Gedurende de dag kwam op een aantal punten naar voren wat het partnership zoal inhoudt. Te beginnen met ondersteuning. Tot nu toe zat je, als je in Azure een Red Hat VM in gebruik nam, vast aan twee vormen van support: voor alles op gebied van Azure infrastructuur moest je aankloppen bij Microsoft, maar voor vragen of problemen met RHEL moest je bij Red Hat zijn. Nu niet meer. Achter de schermen zijn de ticket-systemen gekoppeld en zitten Red Hat medewerkers zelfs op locatie bij Microsoft om samen de support te leveren en te verbeteren. Daarnaast kan OpenShift sinds enige tijd overweg met Windows containers en kan Microsoft SQL op Red Hat draaien. Ook bij de het ontwikkelen van PowerShell voor Linux is Red Hat nadrukkelijk betrokken geweest. Voor begin 2019 staat op de planning om een kant-en-klare dienst voor OpenShift beschikbaar te stellen in Azure. Daarmee kun je met een paar muisklikken een compleet en volledig schaalbaar container-management platform uitrollen. Je betaalt hierbij een vaste prijs voor de basisinstallatie en daarnaast naar gebruik voor eventuele extra servers die je voor je container-omgeving nodig hebt.

“PowerShell voor Linux en MS SQL op Red Hat: closed en open source in 2018.”

De stap die Red Hat met het partnership zet is zakelijk gezien heel logisch. Red Hat heeft zelf geen cloud en moet het qua verdienmodel primair hebben van het leveren van support. Door verregaande integratie met cloud-leveranciers kan het dit verdienmodel in stand houden zonder miljarden te hoeven investeren in een eigen cloud-infrastructuur. Voor de cloud-leveranciers geldt op hun beurt ze Red Hat gebruikers eenvoudiger naar hun cloud krijgen, waarmee ook hun omzet groeit. Een win-win dus.

Hybride Cloud

Hoewel cloud-computing explosief groeit, zal het de komende jaren de hybride cloud zijn waar het grootste deel van de markt zich bevindt. Een eigen datacenter wordt in meer of mindere mate gekoppeld met de publieke cloud. Hiermee kan door een deel van de bedrijfswereld het probleem van de migratie van oude applicaties omzeilt worden en deels kan gebruik gemaakt worden van het beste van twee werelden. Red Hat omarmt het hybride scenario volledig en probeert haar producten zoveel mogelijk geschikt te maken om vanuit één centrale beheeromgeving een hybride landschap aan te sturen. Door middel van geavanceerde API’s kan hiermee met een cloud-omgeving naar keuze worden gecommuniceerd: voor AWS, Google en Microsoft  zijn hiervoor standaard scripts en koppelingen aanwezig. Voorbeelden van een hybride scenario? Die zijn er zeker. Zo kun je de webservers van je bedrijf lokaal draaien (in je eigen serverruimte of datacenter), maar op het moment dat er een piek is in het site-bezoek dan kan de public cloud worden gebruikt om op te schalen. Een andere optie is om processen die een erg lage latency vragen lokaal te laten draaien, maar grote hoeveelheden computing power uit de cloud te gebruiken om data uit dit proces te analyseren en verder te verwerken. Een zeer interessant en zeer vruchtbaar concept, maar wel met een hoge complexiteit. Je moet immers niet alleen zorgen dat je omgeving lokaal goed functioneert, maar ook geschikt is om in combinatie met een cloud-omgeving te gebruiken. Standaardisatie en een hoge mate van automatisering van onder andere configuratiemanagement, deployment, monitoring en beheer zijn hierbij vrijwel onmisbaar.

“Voor wie een hybride cloud geen uitdaging meer biedt is er altijd nog multi-cloud.”

Multi-cloud

Voor wie zijn handen nog niet vol heeft aan de uitdagingen van een hybride cloud, is er nog een extra puzzel: multi-cloud. Bij een multi-cloud oplossing benut je diensten uit verschillende cloud-omgevingen. Dat kunnen diensten uit publieke en private clouds en SaaS zijn die samen tot één  landschap worden gesmeed. Je kunt hierbij profiteren van ongeëvenaarde flexibiliteit en schaalbaarheid en een onmetelijk groot arsenaal aan digitaal gereedschap. Je krijgt er echter ook gratis en voor niks de grootst denkbare complexiteit op IT-gebied bij. Om dit scenario goed te benutten is namelijk (gedegen) kennis van alle gebruikte cloud-omgevingen en SaaS pakketten een must. Daarnaast moeten alle betrokken applicaties gecontaineriseerd zijn en de infrastructuur volledig code-gebaseerd. Hoewel Red Hat met hun OpenShift platform naast hybride ook multi-cloud scenario’s ondersteunt, lijkt op dit moment nog maar een zeer gering aantal bedrijven in staat om deze mogelijkheid al volop te (kunnen) benutten. Voor wie OpenShift wil uitproberen heeft Red Hat een complete site draaien: https://learn.openshift.com/

Containers

Met Docker en Kubernetes als bekendste merknamen, zijn containers inmiddels niet meer weg te denken uit een modern applicatielandschap. Niet zo gek, want de voordelen op gebied van snelheid, schaalbaarheid en uitrol zijn enorm. Waar het bouwen van een container in Docker met een enkele CLI-regel is gefixt, brengt het beheer van containers de nodige uitdaging met zich mee. Hoe ga je containers monitoren? Hoe houd je grip op de performance en capaciteit? En hoe ga je om met zaken als data-synchronisatie als je een database-cluster met containers wilt bouwen? Voor een aantal van deze uitdagingen biedt Kubernetes standaard een oplossing. Zo kun je binnen het platform je pods (het Kubernetes-vehikel waar bijvoorbeeld je Docker-container in zit) voorzien van een mechanisme dat we kennen uit de netwerk-wereld: Quality of Service. Hiermee kun je aangeven of bepaalde pods op basis van “best effort”, “burst” of “guaranteed” draaien. Hiermee voorkom je dat kritieke processen of applicaties ermee stoppen als je onverwacht met een gebrek aan capaciteit komt te zitten. Ook op gebied van de uitrol van nieuwe containers bij een software-release is er hulp. Je kunt uit vier manieren kiezen waarop je de overgang maakt. Zo kun je bijvoorbeeld in een keer volledig over of een “canary update” doen, waarbij je eerst en klein deel van de containers voorziet van de nieuwe software.

“Pods, init containers, sidecars, quality of service, Istio, Envoy, Prometheus: veelgebruikt jargon in de wereld van Kubernetes”

Een omgeving die voor zover bij Red Hat bekend nog niemand in Nederland (in productie) heeft draaien, is een opschalend landschap van containers die samen een (database) cluster vormen. In de gereedschapskist van Kubernetes zit hiervoor een hulpmiddel met de naam “init container”. Dit is een soort “werkvoorbereider” die alle benodigde configuratie bevat voor de eigenlijke container. De init container is onmisbaar wanneer je een database cluster wilt bouwen met containers. Dan zijn er ook nog sidecars. Dit zijn containers die helpen bij het verrichten van veelvoorkomende taken zoals authenticatie, security, monitoring en logging. Een soort nutsvoorzieningencontainer. Het lijkt erop dat er langzaam een soort marktplaats begint te ontstaan voor sidecars, waar softwareleveranciers voor hun applicatie een kant-en-klare sidecar leveren om in je container-landschap te gebruiken. Een wijze raad die Red Hat meegeeft aan iedereen die met containers gaat werken: denk goed na wat onder configuratie valt en wat “gewone code” is. Dit maakt hergebruik eenvoudiger en helpt bij het behouden van overzicht. Wie verantwoordelijk is voor de operatie van containers en controle wil houden over alles wat gaande is, heeft rondom Kubernetes genoeg open source producten om uit te kiezen. Kijk daarbij zeker eens naar Istio, Envoy en Prometheus.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...