Linux performance analysis and tuning

 • Duur

  5 dagen
 • Prijs

 • Planning

  (Nog) geen data gepland.

  Planning ophalen...

Algemeen

Performance

Performance-verbetering en responstijd-verbetering zijn onderwerpen die iedere systeembeheerder van nature interesseren. Elke machine wordt geleidelijk aan zo belast, dat prestaties minder worden. Dat is een gevolg van het multi-user/multi-tasking karakter van Linux én van het feit dat steeds meer applicaties worden ontwikkeld die royaal omspringen met de resources van het systeem. De systeembeheerder is de eerste die te maken krijgt met klachten van de gebruikers én van het management.

Meten, weten en verbeteren

In deze cursus worden de componenten besproken die in de praktijk bij overbelasting performance-verlies kunnen veroorzaken. De meest kritieke componenten binnen een systeem zijn de CPU’s, de disks, het geheugen en de netwerkverbindingen.

Er zijn vele programma’s beschikbaar die eindeloze lijsten met statistische tellers of gelikte grafiekjes produceren (meten). De problemen beginnen meestal met het trekken van conclusies uit deze getallen- of lijnen-brij: welke waarden zijn in een bepaalde situatie wel relevant en welke niet, en wat is de onderlinge relatie tussen de verschillende waarden (weten). Dit kan men slechts zinvol beoordelen als duidelijk is hoe de kernel een bepaalde systeemcomponent beheert en de capaciteit hiervan verdeelt.

Daarom wordt in deze cursus veel aandacht besteed aan de interne werking van de kernel. Weet u eenmaal waar de schoen wringt, dan ligt de ingreep vaak voor de hand (verbeteren). Suggesties ter verbetering zullen ook uitvoerig aan bod komen. Waar nodig zullen extra hulpmiddelen worden uitgereikt: software die je kunt gebruiken om een betere prestatie-analyse en prestatieverbetering mogelijk te maken.

De training “Linux performance analysis and tuning” geeft inzicht in de methoden en technieken om de performance van een Linux-machine te meten, te beoordelen en te verbeteren. Extra hardware kopen is meestal niet de juiste oplossing voor een performance probleem. Je leert hoe de belasting van de vier belangrijke hardware resources (CPU, geheugen, disk, netwerk) gemeten kan worden en hoe overbelasting kan worden bestreden door herconfiguratie, spreiding, begrenzing of (als laatste stap) het bijkopen van hardware. Deze onderwerpen worden – onder begeleiding van de docent – in de praktijk geoefend.

Doel

 • Na afloop van de cursus kun je een gefundeerd antwoord geven op de vraag: “Is het systeem overbelast of is er iets anders aan de hand?” en weet je hoe je het beste een performance probleem aan kunt pakken.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor ervaren systeembeheerders die tot taak hebben hun Linux-machine goed te beheren, te beheersen, en het uiterste uit de apparatuur en software te halen.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

Linux / UNIX deel 1 of vergelijkbare kennis.
Linux applicatiebeheer of vergelijkbare kennis.
Linux systeembeheer of vergelijkbare kennis.
Linux / UNIX deel 2 of vergelijkbare kennis.
Je bent bedreven in het gebruik en systeembeheer van Linux.

Je vindt deze voorkennis in de cursussen “Linux/UNIX deel 1”, “Linux/UNIX deel 2” gevolgd door enkele cursussen uit ons LPI-traject of door “Linux applicatiebeheer” en eventueel “Linux systeembeheer”.

Bijzonderheden

 • Deze cursus wordt verzorgd door AT Computing, het kennisinstituut in open-source technologieën. AT Computing is onderdeel van de Vijfhart Groep.
 • Let op: de cursus wordt in principe in het Engels gegeven, tenzij alle deelnemers Nederlandstalig zijn. De cursusdocumentatie is altijd Engelstalig.

Onderwerpen

 • Plan van aanpak bij performance-problemen: meten, weten en verbeteren
 • Potentiële bottlenecks en vuistregels bij meten
 • Het /proc en /sys filesysteem
 • Uitlezen van statistische kernel-tellers
 • Kernel-instellingen bekijken en aanpassen
 • Procesbeheer
 • Overzicht van veel-gebruikte meet-tools. Belang en gebruik van de meet-tools atop en atopsar.
 • Control groups (cgroups) in het algemeen
 • Processor
 • Geheugen
 • Netwerk
Bekijk meer onderwerpenBekijk minder onderwerpen

Planning & Prijs

Loading...
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: Linux performance analysis and tuning

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Opmerking of vraag  Wil je meer informatie ontvangen of een vrijblijvende offerte ontvangen over deze cursus? Vul onderstaande gegevens in en wij mailen je zo spoedig mogelijk de juiste gegevens.

     De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

     Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

     Bekijk favorieten
     Meer weten

     Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


     Cursus: Linux performance analysis and tuning

      E-mailadres

      Telefoonnummer

      Opmerking of vraag      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.


      Linux performance analysis and tuning
      [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
      Onderwerpen
      Actieve filters: Wis alle filters
      Loading...