Linux system programming-oud

Algemeen

Deze opleiding is specifiek voor het Linux-systeem.

De cursus Linux system programming laat C-programmeurs kennismaken met de geavanceerde mechanismen die het Linux-besturingssysteem te bieden heeft. Met deze cursus bieden we geen droge opsomming van de beschikbare system calls en bibliotheek-functies, maar behandelen we juist de achterliggende concepten.
We gaan in de cursus gedetailleerd in op onderwerpen als procesbeheer (creatie en transformatie van processen), toegang tot bestanden (conventioneel, maar ook de gevorderde manier via memory mapping) en directories, en alle vormen van inter-proces communicatie (pipes, signals, TCP/UDP-sockets, POSIX IPC message queues/shared memory/semaphores).
Verder bespreken we uitgebreid hoe u multithreaded applicaties kunt ontwikkelen met behulp van de pthread bibliotheek. Hierbij horen de levenscyclus van een thread (creatie en beëindiging), de verschillende synchronisatie-aspecten en het herkennen van valkuilen.

System calls
Het Linux-besturingssysteem biedt een groot arsenaal aan mogelijkheden op het gebied van file I/O, procesbeheer en interproces-communicatie. Als een C-programmeur deze functionaliteit optimaal wil benutten, is gedegen kennis van de Linux system calls en de achterliggende mechanismen onontbeerlijk.

Deze system calls maken het mogelijk om file-karakteristieken te wijzigen en om op efficiënte wijze toegang te verkrijgen tot file-data. Bovendien kan de C-programmeur nieuwe processen creëren en manipuleren met de identiteit waaronder een proces draait.

Verder biedt Linux een grote verscheidenheid aan mechanismen om data uit te wisselen tussen processen, hetzij lokaal, hetzij via een netwerk. Interprocesscommunicatie (IPC) kan verlopen via het klassieke pipe-mechanisme, maar ook via shared memory, semaforen, message queues, signals of sockets.

Multi-threaded programmering

Multi-threaded programmering is een techniek waarbij er binnen een lopend proces meerdere executielijnen actief zijn. Iedere executielijn gaat min of meer onafhankelijk zijn eigen weg binnen de context van het omhullende proces. Op deze manier kunnen er verschillende handelingen door een proces (schijnbaar) parallel worden uitgevoerd. Deze programmeertechniek wint steeds meer terrein, met name doordat multiprocessor-systemen gemeengoed zijn geworden.
Multi-threaded programma’s bouw je niet door hier en daar een extra system call of functie-aanroep in de bestaande code tussen te voegen. Het vereist echt een andere denktrant, waarbij je je continu moet afvragen welke uitwerking een stuk code heeft op het moment dat het door meerdere threads parallel wordt doorlopen.

Doel

 • Na afloop van deze cursus kunt u de meest geavanceerde mogelijkheden van de Linux-kernel voor u aan het werk zetten.

Doelgroep

Ervaren programmeurs en software-ontwikkelaars met ruime kennis van de programmeertaal C en Linux die specialistische systeem-programma’s (gaan) ontwikkelen, zoals daemons of programmatuur voor embedded toepassingen.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

De programmeertaal C of vergelijkbare kennis.

Onderstaande voorkennis wordt beschouwd als een pre:

Minimaal een half jaar praktijkervaring met Linux (of een andere UNIX-variant).

Bijzonderheden

De cursus wordt in principe in het Engels gegeven, tenzij alle deelnemers Nederlandstalig zijn.

Onderwerpen

 • Procesbeheer
 • File I/O
 • Directory I/O
 • Device I/O
 • Pipes
 • Signals
 • POSIX IPC
 • Sockets
 • Daemonizen
 • POSIX pthreads
Bekijk meer onderwerpenBekijk minder onderwerpen

Planning & Prijs

De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Bekijk favorieten
Meer weten

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


Cursus: Linux system programming-oud

E-mailadres

Telefoonnummer

Opmerking of vraagWij helpen je graag

Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.


Linux system programming-oud
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Loading...