Linux / UNIX deel 2

 • Duur

  3 dagen
 • Prijs

 • NieuwegeinVirtueel
 • Planning

  Planning ophalen...
 • Lesmethode

  Klassikaal

Algemeen

Wie eenmaal de smaak van Linux/UNIX te pakken heeft, wil al snel meer: zelf scripts schrijven waarin meer gebeurt dan alleen een paar commando’s achter elkaar uitvoeren.

De shell is niet alleen de standaard commando-interpreter in Linux/UNIX, maar het is ook een complete programmeertaal. En daarmee kunnen heel uitgebreide eigen commando’s geschreven worden. De shell maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de cursus “Linux/UNIX deel 2”. In shell scripts wordt vaak gebruik gemaakt van twee belangrijke commando’s: sed en awk. Sed is een “batch-editor”. Daarmee kun je het editen van een tekstfile automatisch afhandelen. Awk is een report-generator. Logfiles en andere verzamelde data kunnen met awk worden geanalyseerd, er kunnen delen uit die files worden geselecteerd, daarop kunnen berekeningen worden losgelaten en output-print kan worden vormgegeven.

Doel

 • De cursus geeft inzicht in de scripting mogelijkheden van de shell: de Linux/UNIX commando-interpreter. Daarnaast komen twee andere programmeerbare gereedschappen aan de orde: de stream editor “sed” waarmee je automatisch tekstuele data kunt bewerken, en de scripttaal/report generator “awk” die complexe bewerkingen op data mogelijk maakt. Verder gaat de cursus in op diverse kleinere tools.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor Linux/UNIX-gebruikers met enige praktijkervaring die willen leren shell-programmeren en hun bestaande kennis willen uitbreiden en verdiepen.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

Linux / UNIX deel 1 of vergelijkbare kennis.
Voor het volgen van deze cursus is basiskennis van en praktijkervaring met Linux/UNIX gewenst. Dat betekent dat je behalve met de basiscommando’s ook goed uit de voeten moet kunnen met het toepassen van elementaire input/output-manipulatie, filenaam-expansie en reguliere expressies. Tevens beschik je het liefst over enige programmeerervaring.

Bijzonderheden

Deze cursus wordt verzorgd door AT Computing, het kennisinstituut in open-source technologieën. AT Computing is onderdeel van de Vijfhart Groep.

Onderwerpen

 • Gevorderde input/output-redirection.
 • Programmeren met de Bourne shell, Korn shell en bash.
  • De shell als commando-én programma-interpreter: globale werking
  • Het bouwen van kleine en grote programma’s met de shell: de shell-programmeertaal.
  • Argumenten, shell-variabelen, informatie binnenhalen vanuit Linux/UNIX-commando’s, keuze- en herhalingsconstructies, diversen.
  • Overzicht van soorten shells: Bourne Shell, C Shell, Korn Shell, bash.
 • De stream editor “sed”: automatisch bewerken van tekst
 • De scripttaal “awk”: structuur van een awk-programma; selecteren van velden uit een regel; variabelen; rekenen; associatieve arrays; geformatteerde uitvoer.

Planning & Prijs

Loading...
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: Linux / UNIX deel 2

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Opmerking of vraag  Wil je meer informatie ontvangen of een vrijblijvende offerte ontvangen over deze cursus? Vul onderstaande gegevens in en wij mailen je zo spoedig mogelijk de juiste gegevens.

     De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

     Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

     Bekijk favorieten
     Meer weten

     Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


     Cursus: Linux / UNIX deel 2

      E-mailadres

      Telefoonnummer

      Opmerking of vraag      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.


      Linux / UNIX deel 2
      [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
      Onderwerpen
      Actieve filters: Wis alle filters
      Loading...